Marynowane grzyby smażone. Niespotykany przepis na fantastyczną grzybową przekąskę
                  Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Marynowane grzyby smażone to mało znany pomysł na ich przetwarzanie. A szkoda, bo tak przygotowane grzyby są fantastyczne, pełne smaku, wyraziste i aromatyczne. To doskonała przekąska imprezowa, idealnie nadaje się też na odświętne okazje.
Lubicie ryby smażone marynowane? To panierowane smażone grzyby w marynacie na pewno wam zasmakują. Zachęcamy do wypróbowania tego starego przepisu na oryginalną marynatę z grzybów. Doskonałą jako przekąska imprezowa, pod wódeczkę i jako dodatek do kanapek. Na tę marynatę nadają się zwłaszcza takie grzyby jak borowiki, podgrzybki, koźlarze, młode kanie, rydze i gąski, czyli o twardszych, jędrnych kapeluszach. Z grzybów hodowlanych nadają się do tego pieczarki i boczniaki.
Przepis na marynowane grzyby smażone
SKŁADNIKI
- 1 kg grzybów leśnych - same kapelusze mniej więcej równej wielkości.
 - mąka pszenna do panierowania
 - olej do smażenia
 - sól i pieprz do smaku
 - Zalewa
 - 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
 - 1 szklanka wody
 - 3-4 liście laurowe
 - łyżeczka ziela angielskiego
 - łyżeczka pieprzu w ziarnach
 - 2 łyżeczki gorczycy
 - 1 łyżka cukru
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapelusze grzybów oczyścić i krótko opłukać.
 - Obgotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Odsączyć na sicie i wystudzić. Smak z gotowania grzybów można zachować na zupę.
 - Grzyby panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
 - Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i układać w wyparzonych słoikach.
 - Z podanych składników przygotować zalewę. Wrzącą zalać grzyby i natychmiast zakręcić słoiki.
 - Aby mogły postać dłużej - można je poddać pasteryzacji przez 10-15 minut od zagotowania się wody.