Marynowane grzyby smażone. Niespotykany przepis na fantastyczną grzybową przekąskę
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Marynowane grzyby smażone to mało znany pomysł na ich przetwarzanie. A szkoda, bo tak przygotowane grzyby są fantastyczne, pełne smaku, wyraziste i aromatyczne. To doskonała przekąska imprezowa, idealnie nadaje się też na odświętne okazje.
Lubicie ryby smażone marynowane? To panierowane smażone grzyby w marynacie na pewno wam zasmakują. Zachęcamy do wypróbowania tego starego przepisu na oryginalną marynatę z grzybów. Doskonałą jako przekąska imprezowa, pod wódeczkę i jako dodatek do kanapek. Na tę marynatę nadają się zwłaszcza takie grzyby jak borowiki, podgrzybki, koźlarze, młode kanie, rydze i gąski, czyli o twardszych, jędrnych kapeluszach. Z grzybów hodowlanych nadają się do tego pieczarki i boczniaki.
Przepis na marynowane grzyby smażone
SKŁADNIKI
- 1 kg grzybów leśnych - same kapelusze mniej więcej równej wielkości.
- mąka pszenna do panierowania
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- Zalewa
- 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 1 szklanka wody
- 3-4 liście laurowe
- łyżeczka ziela angielskiego
- łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 2 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapelusze grzybów oczyścić i krótko opłukać.
- Obgotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Odsączyć na sicie i wystudzić. Smak z gotowania grzybów można zachować na zupę.
- Grzyby panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i układać w wyparzonych słoikach.
- Z podanych składników przygotować zalewę. Wrzącą zalać grzyby i natychmiast zakręcić słoiki.
- Aby mogły postać dłużej - można je poddać pasteryzacji przez 10-15 minut od zagotowania się wody.