Marynowane grzyby smażone. Niespotykany przepis na fantastyczną grzybową przekąskę

Marynowane grzyby smażone - super pomysł na przetwory z grzybów!
Autor: Shutterstock Panierowane i usmażone kapelusze grzybów można marynować
łatwy
45 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Marynowane grzyby smażone to mało znany pomysł na ich przetwarzanie. A szkoda, bo tak przygotowane grzyby są fantastyczne, pełne smaku, wyraziste i aromatyczne. To doskonała przekąska imprezowa, idealnie nadaje się też na odświętne okazje. 

Lubicie ryby smażone marynowane? To panierowane smażone grzyby w marynacie na pewno wam zasmakują. Zachęcamy do wypróbowania tego starego przepisu na oryginalną marynatę z grzybów. Doskonałą jako przekąska imprezowa, pod wódeczkę  i jako dodatek do kanapek. Na tę marynatę nadają się zwłaszcza takie grzyby jak borowiki, podgrzybki, koźlarze, młode kanie, rydze i gąski, czyli o twardszych, jędrnych kapeluszach. Z grzybów hodowlanych nadają się do tego pieczarki i boczniaki.

Przepis na marynowane grzyby smażone

SKŁADNIKI

  • 1 kg grzybów leśnych - same kapelusze mniej więcej równej wielkości.
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • Zalewa
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka wody
  • 3-4 liście laurowe
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapelusze grzybów oczyścić i krótko opłukać.
  • Obgotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Odsączyć na sicie i wystudzić. Smak z gotowania grzybów można zachować na zupę.
  • Grzyby panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
  • Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i układać w wyparzonych słoikach.
  • Z podanych składników przygotować zalewę. Wrzącą zalać grzyby i natychmiast zakręcić słoiki.
  • Aby mogły postać dłużej - można je poddać pasteryzacji przez 10-15 minut od zagotowania się wody.
Jak zbierać grzyby?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej