Marynowana sałatka warzywna
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Marynowana sałatka warzywna przyda się zawsze wtedy, gdy nie masz czasu przygotowywać warzyw do obiadu. Wtedy otwierasz słoik i gotowe. Warto zrobić ją w niewielkich słoiczkach, takich na raz.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 mała biała kapusta
 - 1 kg ogórków
 - 2 duże marchewki
 - 2 papryki
 - 2 cebule
 - Zalewa:
 - szklanka cukru
 - szklanka octu 10 %
 - szklanka oleju słonecznikowego
 - 2 łyżki soli
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki zalewy wymieszać i zagotować.
 - Kapustę poszatkować, resztę warzyw obrać i pokroić w plastry.
 - Warzywa wymieszać i zalać w dużym naczyniu ostudzoną zalewą.
 - Odstawić na 2 godziny. Co jakiś czas przemieszać.
 - Po tym czasie przełożyć do słoików, zamknąć i pasteryzować 15 min.