Marynowana sałatka warzywna

Marynowana sałatka warzywna
Autor: Shutterstock Marynowana sałatka warzywna w słoiczkach "na raz".
łatwy
60 min
4

Marynowana sałatka warzywna przyda się zawsze wtedy, gdy nie masz czasu przygotowywać warzyw do obiadu. Wtedy otwierasz słoik i gotowe. Warto zrobić ją w niewielkich słoiczkach, takich na raz.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 mała biała kapusta
  • 1 kg ogórków
  • 2 duże marchewki
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  •  
  • Zalewa:
  • szklanka cukru
  • szklanka octu 10 %
  • szklanka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki zalewy wymieszać i zagotować.
  • Kapustę poszatkować, resztę warzyw obrać i pokroić w plastry.
  • Warzywa wymieszać i zalać w dużym naczyniu ostudzoną zalewą.
  • Odstawić na 2 godziny. Co jakiś czas przemieszać.
  • Po tym czasie przełożyć do słoików, zamknąć i pasteryzować 15 min.