Marynowana sałatka warzywna
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Marynowana sałatka warzywna przyda się zawsze wtedy, gdy nie masz czasu przygotowywać warzyw do obiadu. Wtedy otwierasz słoik i gotowe. Warto zrobić ją w niewielkich słoiczkach, takich na raz.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 mała biała kapusta
- 1 kg ogórków
- 2 duże marchewki
- 2 papryki
- 2 cebule
- Zalewa:
- szklanka cukru
- szklanka octu 10 %
- szklanka oleju słonecznikowego
- 2 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki zalewy wymieszać i zagotować.
- Kapustę poszatkować, resztę warzyw obrać i pokroić w plastry.
- Warzywa wymieszać i zalać w dużym naczyniu ostudzoną zalewą.
- Odstawić na 2 godziny. Co jakiś czas przemieszać.
- Po tym czasie przełożyć do słoików, zamknąć i pasteryzować 15 min.