Marmolada z dyni, jabłek i borówek: sprawdzony przepis

Dagmara Kijanowska
Marmolada z dyni, jabłek i borówek: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Dynia plus jabłka - smaczne połączenie na jesienne przetwory
średni
40 min
4

Dynia to warzywo idealne na przetwory na zimę - zarówno wytrawne, jak i słodkie. W tych drugich świetnie łączy się z owocami. Podajemy przepis na pyszną marmoladę z dyni, jabłek i borówek.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg borówek czerwonych
  • 1/2 kg dyni
  • 1/2 szklanki soku z jabłek
  • 3/4 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć, ułożyć na blasze, upiec. Gdy wystygną, przetrzeć przez sito.
  • Dynię obierać ze skóry, miąższ pokroić, dusić z sokiem jabłkowym, aż zacznie się rozpadać.
  • Borówki przebrać, opłukać na sicie.
  • Jabłkowy i dyniowy przecier nałożyć do garnka, wsypać borówki. Na małym ogniu podgrzewać, mieszając.
  • Gdy masa zmniejszy objętość o połowę, wsypać cukier i dalej smażyć powoli. 
  • Kiedy marmolada zgęstnieje, nałożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i odstawić dnem do góry aż do ostygnięcia.
Dagmara Kijanowska