Marmolada z dyni, jabłek i borówek: sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
40 min
4
Dynia to warzywo idealne na przetwory na zimę - zarówno wytrawne, jak i słodkie. W tych drugich świetnie łączy się z owocami. Podajemy przepis na pyszną marmoladę z dyni, jabłek i borówek.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 1/2 kg borówek czerwonych
- 1/2 kg dyni
- 1/2 szklanki soku z jabłek
- 3/4 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć, ułożyć na blasze, upiec. Gdy wystygną, przetrzeć przez sito.
- Dynię obierać ze skóry, miąższ pokroić, dusić z sokiem jabłkowym, aż zacznie się rozpadać.
- Borówki przebrać, opłukać na sicie.
- Jabłkowy i dyniowy przecier nałożyć do garnka, wsypać borówki. Na małym ogniu podgrzewać, mieszając.
- Gdy masa zmniejszy objętość o połowę, wsypać cukier i dalej smażyć powoli.
- Kiedy marmolada zgęstnieje, nałożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i odstawić dnem do góry aż do ostygnięcia.