Małosolne pieczarki kiszone: pyszny dodatek do wszystkiego
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Małosolne pieczarki kiszone to świetny dodatek do obiadu lub kolacji. Kwaskowate grzyby, przepojone zapachem kopru i czosnku, są przepyszne. Jedyna ich wada, że to produkt krótkotrwały, należy je zjeść, gdy są gotowe.
Przepisy na przetwory z pieczarek:
Grzyby marynowane w słodko-kwaśnej zalewie
Sałatka z marynowanych pieczarek
Przepis opracowała i przetestowała na domownikach:
SKŁADNIKI
- 600 g małych pieczarek
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 baldach kopru
- 5 cm korzenia chrzanu
- 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki przebrać, przyciąć nóżki.
- Grzyby ułożyć w słoju razem z przyprawami.
- W 1 l gorącej wody rozpuścić 1 łyżkę soli - w ten sposób otrzymamy solankę - roztwór soli.
- Grzyby zalać solanką, zakręcić i odstawić.
- Małosolne pieczarki są gotowe po 48 godzinach.
- Przechowywać w lodówce do 72 godzin.