Leczo do słoików - najprostszy przepis

2021-07-16
Leczo do słoików - najprostszy przepis
Autor: thinkstockphotos.com Najprostsze leczo przygotowuje się z kilku składników, z których głównymi są papryka i pomidory.
łatwy
25 min
4

Leczo, czyli papryka duszona z cebulą i pomidorami, ma w Polsce wiele odmian. Jednak najbardziej klasyczne leczo to leczo najprostsze - bez grzybów czy dodatku wędlin. Takie leczo świetnie nadaje się do pasteryzowania w słoikach. Sprawdźcie nasz przepis na klasyczne leczo z najprostszymi składnikami!

SKŁADNIKI

  • 2 kg papryki,

    1 kg cebuli,

    1 kg cukinii,

    1,5 kg pomidorów,

    olej,

    papryka w proszku,

    pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne.
  • Pokroić cebulę, cukinię, pomidory i paprykę.
  • Warzywa krótko podsmażyć na patelni. Następnie dusić przez 5 minut, doprawiając, solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
  • Gorącą masę przełożyć do słoików, pozostawiając 2 -3 cm wolnej przestrzeni od góry.
  • Na wierzch każdego słoika wlać łyżkę oleju. Pasteryzować przez 20 minut w temperaturze 100ºC.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell