Leczo do słoików - najprostszy przepis
2021-07-16
łatwy
25 min
4
Leczo, czyli papryka duszona z cebulą i pomidorami, ma w Polsce wiele odmian. Jednak najbardziej klasyczne leczo to leczo najprostsze - bez grzybów czy dodatku wędlin. Takie leczo świetnie nadaje się do pasteryzowania w słoikach. Sprawdźcie nasz przepis na klasyczne leczo z najprostszymi składnikami!
SKŁADNIKI
- 2 kg papryki,
1 kg cebuli,
1 kg cukinii,
1,5 kg pomidorów,
olej,
papryka w proszku,
pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne.
- Pokroić cebulę, cukinię, pomidory i paprykę.
- Warzywa krótko podsmażyć na patelni. Następnie dusić przez 5 minut, doprawiając, solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
- Gorącą masę przełożyć do słoików, pozostawiając 2 -3 cm wolnej przestrzeni od góry.
- Na wierzch każdego słoika wlać łyżkę oleju. Pasteryzować przez 20 minut w temperaturze 100ºC.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell