Odmiany papryki – łagodne i ostre. Papryka, chili i pepperoni: czym się różnią?

Odmiany papryki – łagodne i ostre

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Istnieją różne rodzaje papryki ostrej i słodkiej.

Papryka, chili i pepperoni występują w wielu odmianach, które różnią się od siebie stopniem ostrości. Papryki są bogate w witaminę C i beta-karoten, pobudzają również apetyt. Co ciekawe, są jednocześnie przyprawą, która poprawia trawienie. Poznaj rodzaje papryki i jej najważniejsze właściwości.

Słodka papryka – najpopularniejsza

Ma łagodny, słodki smak, różne odmiany, kształty i kolory. Zielona papryka, często dostępna w sezonie, jest po prostu niedojrzała i ma mniej witamin, dlatego też jest tańsza od żółtej i czerwonej.

Mała papryka czereśniowa

To odmiana pochodząca z Holandii. Jest łagodna w smaku, dlatego najczęściej stosuje się ją do sałatek.

Papryka turecka – dolma

Ta jasnozielona papryka dotarła do nas z Turcji. Nie można jej faszerować, ale za to doskonale nadaje się na surówki. Ma cienką i łatwostrawną skórkę, a jej delikatny miąższ zadowoli podniebienie każdego miłośnika papryki.

Czerwone pepperoni

Pepperoni pochodzi z Włoch. Jej ostrość może być różna – w zależności od odmiany. Te dostępne w Polsce są przyjemne w smaku, akurat na nasze słowiańskie możliwości. Trochę mniej popularną odmianą jest pepperoni zielone – dostępne jest zarówno świeże, jak i marynowane.

Chili

Ta mała papryczka pochodzi z Meksyku. Chili ma charakterystyczny, bardzo ostry smak. Można kupić odmianę czerwoną i zieloną – zarówno świeżą, jak i suszoną czy marynowaną. Podpowiadamy, jakie właściwości lecznicze ma chili.

Warto wiedzieć

  • Kupując świeżą paprykę, wybieraj owoce z gładką i elastyczną skórką oraz zieloną, jędrną szypułką. Taką paprykę można przechowywać w plastikowych woreczkach przez 2-3 tyg., oczywiście w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

  • Jeżeli z papryczki chili dodawanej do potrawy usuniesz pestki, danie będzie łagodniejsze w smaku, niż gdybyś dodał cały strączek.

  • Pieprz cayenne i mielone chili zastępują paprykę w strąkach. Cayenne to nic innego jak mielone chili, natomiast przyprawa nazywana potocznie „chili” to mieszanka kilku przypraw.

Ocena: 2,5