Kwas z buraków: sprawdzony przepis
Barszcz lub botwinkę można ugotować na kwasie buraczanym kupionym w sklepie. Lepiej jednak zrobić go samemu w domu. Szczególnie, że nie wymaga to wielkiego zachodu. A zupa będzie smakowała o wiele lepiej.
Kwas z buraków warto przygotować w większej ilości i popijać go np. do posiłków. Dostarczymy w ten sposób naszemu organizmowi wielu cennych substancji i witamin, jakie kryją się w skromnych burakach!
SKŁADNIKI
- 0,5 kg czerwonych buraków,
- pół kromki razowego chleba,
- 2-3 ząbki pokrojonego czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Buraki obrać ze skórki, obmyć i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do słoja lub garnka, zalać 1 litrem letniej i przegotowanej wody.
Dodać kromkę chleba razowego oraz obrany i pokrojony na małe kawałeczki czosnek.
Słój przykryć gazą i pozostawić na 5-7 dni w ciepłym miejscu.
Po dwóch dniach należy ze słoja wyjąć chleb. Gdy kwas będzie już gotowy (będzie miał kwaśny zapach), delikatnie zdjąć z niego utworzony kożuszek z pleśni.
Odcedzić i rozlać do wyparzonych gorącą wodą słoiczków. Szczelnie zamknąć. Gdy kwas wystygnie przechowywać go w lodówce.