Kurki marynowane: przepis na przetwory z kurek
2021-07-21
średni
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Marynowane kurki są doskonałe nie tylko do sałatek, ale również do kanapek i podgryzania. Warto przyrządzić domowe przetwory z grzybów, kiedy kurki dostępne są w sklepach i na straganach, a przez to tańsze. Podajemy sprawdzony przepis na kurki! Więcej o kurkach, ich wartości odżywczej i przydatności kulinarnej znajdziecie tutaj.
SKŁADNIKI
- świeże kurki
- marchewka
- cebula
- na zalewę:
- 4 szkl. wody
- 1 szkl. octu spirytusowego 10%
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren pieprzu kolorowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw należy zagotować wodę, dodać wszystkie przyprawy i ocet, a następnie gotować na małym ogniu przez 10 minut.
- Obieramy marchewkę, cebulę i kroimy w kawałki. Cebulę należy zalać wrzątkiem na sicie. Dokładnie oczyszczamy i płuczemy kurki. Potem wrzucamy do gorącej, lekko osolonej wody, dodajemy marchewkę i gotujemy przez około 10 min. Odcedzamy.
- Przygotowujemy wyparzone słoiki i napełniamy gorącymi kurkami, marchewką i cebulą, a następnie zalewamy wrzącą zalewą i zakręcamy wygotowanymi pokrywkami. Odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?