Kurki duszone z cebulą na zimę
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kurki duszone na zimę z cebulą i pieprzem są doskonałą bazą do dań z kurkami: jajecznicy z kurkami, duszonych kurek ze śmietaną, sosu kurkowego. Przy obfitym sezonie na kurki warto część zbiorów udusić i pasteryzować na zimę. Potem będą jak znalazł.
Jak przyrządzić kurki? Podajemy wyśmienity przepis na kurki w śmietanie
SKŁADNIKI
- 1 kg kurek
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 2 duże cebule
- ¼ szklanki oleju
- kilka ziaren pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby przebrać, przyciąć trzonki, miękką szczoteczką oczyścić z piasku i bardzo starannie wypłukać pod bieżącą wodą na sicie. Mniejsze sztuki użyć w całości, większe pokroić na cząstki.
- Cebulę posiekać, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
- Dodać osączone grzyby i przyprawy. Dusić pod przykryciem przez 10-15 minut.
- Przełożyć do wyparzonych słoików, napełniając je do ¾ wysokości.
- Pasteryzować dwukrotnie: pierwszy raz - 1 godzinę w temperaturze ok. 100ºC, drugi raz po upływie 48 godzin przez 30 minut w temperaturze 95ºC.