Kurki duszone z cebulą na zimę

2021-03-29
Kurki duszone na zimę
Autor: Shutterstock Kurki, czyli pieprznik jadalny, to wyjątkowo smaczne grzyby o lekko pikantnym smaku.
łatwy
45 min
4

Kurki duszone na zimę z cebulą i pieprzem są doskonałą bazą do dań z kurkami: jajecznicy z kurkami, duszonych kurek ze śmietaną, sosu kurkowego. Przy obfitym sezonie na kurki warto część zbiorów udusić i pasteryzować na zimę. Potem będą jak znalazł. 

Jak przyrządzić kurki? Podajemy wyśmienity przepis na kurki w śmietanie

SKŁADNIKI

  • 1 kg kurek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 2 duże cebule
  • ¼ szklanki oleju
  • kilka ziaren pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby przebrać, przyciąć trzonki, miękką szczoteczką oczyścić z piasku i bardzo starannie wypłukać pod bieżącą wodą na sicie. Mniejsze sztuki użyć w całości, większe pokroić na cząstki. 
  • Cebulę posiekać, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
  • Dodać osączone grzyby i przyprawy. Dusić pod przykryciem przez 10-15 minut.
  • Przełożyć do wyparzonych słoików, napełniając je do ¾ wysokości. 
  • Pasteryzować dwukrotnie: pierwszy raz - 1 godzinę w temperaturze ok. 100ºC, drugi raz po upływie 48 godzin przez 30 minut w temperaturze 95ºC.