Konfitura z płatków peonii - przepis na płatki piwonii w cukrze

Konfitura z płatków peonii - przepis na płatki piwonii w cukrze
Autor: Shutterstock Płatki piwonii to, podobnie jak  płatki  róży, idealny  surowiec na elegancką konfiturę
łatwy
35 min
4

Konfitura z płatków peoni (piwonii) jest  pełna aromatu i smaku. Elegancka, idealna na prezent. Pyszny dodatek do herbaty, ciasta. Piwonia to roślina zielarska, która działa rozkurczowo, przeciwbólowo, przeciwastmatycznie. Zawiera magnez, sód, potas, żelazo, miedź, chrom Nalewka i wywar z korzenia piwonii mają działanie uspokajające oraz pomagają przy problemach żołądkowych. Z dobrodziejstw piwonii nie mogą korzystać kobiety w ciąży.

SKŁADNIKI

  • płatki z 6 kwiatów piwonii (tylko te duże)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki wody różanej (można pominąć)
  • 10-12 łyżek cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z umytych i osuszonych płatków usuwamy białą część, inaczej konfitura będzie miała goryczkę.
  • Płatki i cukier ucieramy w makutrze, aż całkowicie rozetrzemy cukier, czyli ok. 15-20 min. Gdy nie macie makutry - zblendujcie płatki z cukrem - na wolnych obrotach i jak najkrócej.
  • Dodajemy wodę i sok z cytryny (podkreśli kolor konfitury, mieszamy. Konfiturę przekładamy do słoików i albo przechowujemy w lodówce, albo krótko pasteryzujemy - wtedy możemy ją przechować na półce.
Beszamel - Jadalne Chwasty
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej