Konfitura z płatków peonii - przepis na płatki piwonii w cukrze
2023-06-07
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Konfitura z płatków peoni (piwonii) jest pełna aromatu i smaku. Elegancka, idealna na prezent. Pyszny dodatek do herbaty, ciasta. Piwonia to roślina zielarska, która działa rozkurczowo, przeciwbólowo, przeciwastmatycznie. Zawiera magnez, sód, potas, żelazo, miedź, chrom. Nalewka i wywar z korzenia piwonii mają działanie uspokajające oraz pomagają przy problemach żołądkowych. Z dobrodziejstw piwonii nie mogą korzystać kobiety w ciąży.
SKŁADNIKI
- płatki z 6 kwiatów piwonii (tylko te duże)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki wody różanej (można pominąć)
- 10-12 łyżek cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z umytych i osuszonych płatków usuwamy białą część, inaczej konfitura będzie miała goryczkę.
- Płatki i cukier ucieramy w makutrze, aż całkowicie rozetrzemy cukier, czyli ok. 15-20 min. Gdy nie macie makutry - zblendujcie płatki z cukrem - na wolnych obrotach i jak najkrócej.
- Dodajemy wodę i sok z cytryny (podkreśli kolor konfitury, mieszamy. Konfiturę przekładamy do słoików i albo przechowujemy w lodówce, albo krótko pasteryzujemy - wtedy możemy ją przechować na półce.
Beszamel - Jadalne Chwasty