Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem i octem balsamicznym
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem i octem balsamicznym jest wyrafinowana i elegancka. Ocet balsamiczny podkreśla słodycz truskawek i nadaje im głębi. Zielony pieprz podkręca smak i aromat. Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem i octem balsamicznym to doskonały dodatek nie tylko do śniadania, popołudniowej herbaty, ciast, deserów, ale również lekkich przekąsek, serów i wędlin.
Polecamy także: Dżem truskawkowy bez konserwantów: przepis na naturalny dżem [WIDEO]
SKŁADNIKI
- 1 kg truskawek
- 80 dag cukru białego
- 5-7 ziaren zielonego pieprzu (zmielonych)
- 2 łyżki octu balsamicznego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki umyć, odszypułkować, odważyć 1 kg.
- Owoce pokroić na drobne kawałki, przełożyć do garnka.
- Wsypać cukier, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
- Dodać zmielony pieprz i ocet balsamiczny.
- Gotować 3 minuty na większym ogniu, stale mieszając.
- Jeszcze gorącą konfiturą napełnić słoiki, zamknąć i gotowe!