Konfitura malinowa z likierem wiśniowym

Konfitura malinowa z likierem wiśniowem
Autor: Shutterstock Konfitura malinowa z likierem wiśniowym smakuje obłędnie.
łatwy
30 min
4

Konfitura malinowa z likierem wiśniowym przygotowana według tego starego przepisu zachwyci kubki smakowe i receptory węchowe bardziej niż niejeden drogi przysmak.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg malin
  • 1 kg cukru
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki likieru wiśniowego
  • 1 łyżka otartej skórki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym naczyniu rozpuścić cukier w wodzie, podgrzewać, ale nie dopuścić do zagotowania. Do syropu dodać skórkę z cytryny, zwiększyć ogień, włożyć owoce i gotować konfiturę 15 minut bez przykrycia i mieszania.
  • Po tym czasie zmniejszyć ogień i kilkakrotnie wstrząsnąć naczyniem, dodać likier i delikatnie wymieszać. Podgrzewać jeszcze 5 minut bez gotowania.
  • Przełożyć do gorących, wysterylizowanych słoików, zakręcić po wystudzeniu.