Konfitura malinowa z likierem wiśniowym
2021-04-01
łatwy
30 min
4
Konfitura malinowa z likierem wiśniowym przygotowana według tego starego przepisu zachwyci kubki smakowe i receptory węchowe bardziej niż niejeden drogi przysmak.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg malin
- 1 kg cukru
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki likieru wiśniowego
- 1 łyżka otartej skórki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym naczyniu rozpuścić cukier w wodzie, podgrzewać, ale nie dopuścić do zagotowania. Do syropu dodać skórkę z cytryny, zwiększyć ogień, włożyć owoce i gotować konfiturę 15 minut bez przykrycia i mieszania.
- Po tym czasie zmniejszyć ogień i kilkakrotnie wstrząsnąć naczyniem, dodać likier i delikatnie wymieszać. Podgrzewać jeszcze 5 minut bez gotowania.
- Przełożyć do gorących, wysterylizowanych słoików, zakręcić po wystudzeniu.