Klasyczne pikle ogórkowe: podajemy przepis na świetne pikle z ogórków!
Nasze babcie całe lato robiły przetwory, bo zimą nie było świeżych owoców ani warzyw. Teraz, choć przez okrągły rok mamy dostęp do najbardziej egzotycznych, warto podtrzymać tradycję robienia przetworów. Przeczytaj, o czym trzeba pamiętać, robiąc przetwory na zimę. Podajemy łatwy przepis na pikle z ogórków.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pamiętaj, że przy robieniu przetworów niezbędna jest higiena i pasteryzacja. Wszystkie słoiki na przetwory muszą być jałowe. Słoiki można wygotować, nie zapominając o zakrętkach (uszkodzone wyrzuć). Dobrym sposobem sterylizacji jest włożenie słoików do gorącego piekarnika na 15 minut albo przepłukanie 70-procentowym spirytusem. Alkohol niszczy bakterie skuteczniej niż wrzątek.
Jak przechowywać przetwory?
Gotowym przetworom szkodzi wysoka temperatura i światło. Dlatego przetwory na zimę trzeba przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Lepiej nie przetrzymywać słoików z przetworami dłużej niż jeden sezon - tracą kolor i co ważniejsze, stają się bezwartościowe pod względem odżywczym. Jeżeli po otwarciu słoika zauważysz ślad pleśni, nie próbuj jej usuwać, bo niestety już cała zawartość jest zepsuta.
Przepis na klasyczne pikle
SKŁADNIKI
- 1 kg ogórków
- 1/2 l octu winnego
- 4 listki laurowe
- po 6 ziaren ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy
- łyżka cukru
- 5 dag soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyj, pokrój w paski, włóż do miski, posyp solą i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce. Osącz na sicie z solanki.
- Zagotuj szklankę wody z przyprawami i 1/4 l octu. Zalej tym ogórki i odstaw na 2 dni.
- Osącz je z zalewy i ułóż w słojach, do zalewy dodaj resztę octu i cukier, zagotuj.
- Gorącą marynatą zalej ogórki, szczelnie zamknij i pasteryzuj 15 minut.