Kiszone ogórki na zupę: jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Ogórki trzeba zalać słoną zalewą i dodać przyprawy: czosnek, korzeń chrzanu, liść laurowy, koper, ziele angielskie, ewentualnie liście dębu, czarnej porzeczki i wiśni. Przyprawy nie tylko nadają ogórkom wyrazisty smak, lecz także, dzięki zawartości olejków eterycznych i garbników, konserwują, zapobiegając rozwojowi pleśni i drożdży. Sprawdź, jak przygotować kiszone ogórki, które doskonale sprawdzą się jako składnik zupy ogórkowej. Podajemy klasyczny, sprawdzony przepis. Więcej o zasadach kiszeniach ogórków, czyli jak kisić ogórki by rezultat zawsze był doskonały, znajdziecie tutaj.
Podczas kiszenia wszystkie składniki muszą być przykryte zalewą!
SKŁADNIKI
- 1 kg ogórków kwaszeniaków
- kilka ząbków czosnku
- kawałek korzenia chrzanu
- 2–3 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łodyga suszonego kopru
- 1 l wody
- 1 łyżka soli kamiennej
- 20 liści wiśni, chrzanu i porzeczek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dno garnka włóż przyprawy i liście wiśni.
- Ogórki dokładnie umyj, ciasno ułóż pionowo w naczyniu, tak by z czasem nie wypłynęły.
- Wodę zagotuj z solą, ostudź, zalej ogórki.
- Na nich połóż obciążony talerzyk.
- Garnek przykryj ściereczką i postaw na talerzu, gdyż na skutek fermentacji zalewa może wykipieć.
- Ogórki pozostaw w temperaturze pokojowej (18–25°C) na 5–7 dni, potem przenieś w chłodne miejsce.