Kapusta marynowana w wodzie mineralnej: prosty przepis na kapustę

2021-03-29
Kapusta marynowana w wodzie mineralnej: prosty przepis na kapustę
Autor: thinkstockphotos.com Tak przygotowana kapusta to doskonała surówka bądź podstawa sałatki
łatwy
25 min
4

Kapusta kiszona i kwaszona to popularne sposoby na zakonserwowanie tego warzywa. Ale niejedyne! Polecamy przepis na kapustę marynowaną w wodzie mineralnej z warzywami, octem oraz cukrem.

Przepis został wyróżniony w konkursie"Warzywowo".

SKŁADNIKI

  • 1 średnia kapusta
  • 2 duże cebule
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki wody mineralnej
  • 2 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę posiekaj na tarce lub nożem, paprykę pokrój na cienkie pióra, cebulę w kratkę.
  • Wszystkie warzywa włóż do miski (pod warunkiem że ma przykrycie - najlepiej szczelne). Można też do garnka, ale nie może być obity.
  • Warzywa zalej pozostałymi składnikami - olejem i octem z cukrem, solą i wodą mineralną. Wszystkie warzywa powinny być zalane zalewą.

    Dokładnie wymieszaj i pozostaw na minimum 12 godzin. Najlepiej zrób to dzień wcześniej.