Kapusta marynowana w wodzie mineralnej: prosty przepis na kapustę
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kapusta kiszona i kwaszona to popularne sposoby na zakonserwowanie tego warzywa. Ale niejedyne! Polecamy przepis na kapustę marynowaną w wodzie mineralnej z warzywami, octem oraz cukrem.
Przepis został wyróżniony w konkursie"Warzywowo".
SKŁADNIKI
- 1 średnia kapusta
- 2 duże cebule
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki wody mineralnej
- 2 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę posiekaj na tarce lub nożem, paprykę pokrój na cienkie pióra, cebulę w kratkę.
- Wszystkie warzywa włóż do miski (pod warunkiem że ma przykrycie - najlepiej szczelne). Można też do garnka, ale nie może być obity.
- Warzywa zalej pozostałymi składnikami - olejem i octem z cukrem, solą i wodą mineralną. Wszystkie warzywa powinny być zalane zalewą.
Dokładnie wymieszaj i pozostaw na minimum 12 godzin. Najlepiej zrób to dzień wcześniej.