Kabaczek i papryka marynowane z owocami na zimę
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Kabaczek i papryka marynowane z owocami, agrestem i czerwonymi porzeczkami, to efektowny dodatek do mięs. Kabaczek z papryką i owocami w occie pięknie będzie wyglądał zimą na świątecznym stole. Polecamy smaczne i niespotykane pikle na rodzinne spotkania.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 kg kabaczka lub cukinii, najlepsze są młode owocniki o cienkiej skórce
- 1 kg papryki zielonej
- 0,5 kg agrestu
- 0,5 kg porzeczki, najlepiej czerwonej
- 4 łyżki soli
- 3 łyżki oleju
- Na zalewę:
- 1,5 l wody
- 400 ml octu 10%
- 3 pełne łyżeczki soli
- 6 łyżek cukru
- przyprawy do każdego słoika: 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 listek laurowy, 2-3 ziela angielskie, 2-3 ziarenka pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kabaczka nie obierać, jedynie pokroić na plastry grubości 1,5 cm.
- Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić pionowo na paski.
- Na dnie słoików ułożyć przyprawy, następnie układać naprzemiennie kabaczka, paprykę, agrest i czerwoną porzeczkę.
- Z podanych składników zagotować marynatę. Odstawić do przestudzenia.
- Letnią marynata zalać warzywa i owoce. Powinny być przykryte płynem.
- Wytrzeć do sucha brzeg słoika i dobrze zakręcić.
- Pasteryzować przez 10-15 minut od zagotowania. Więcej: Jak pasteryzować przetwory z warzyw i owoców?