Jarzębina do mięsa: przepis na wytrawną konfiturę z jarzębiny

jarzebina-jak-zrobic-jarzebine-do-miesa-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Wytrawna konfitura z jarzębiny do mięsa to intrygująca kompozycja słodkich, kwaśnych i ostrych smaków
średni
140 min
4

Jarzębina to świetny dodatek do mięs. Jak ją przygotować? Oto przepis na jarzębinę do mięsa opublikowany przed laty w "Kolekcji Dobrej Kuchni".

Polecamy także:

Jarzębiak z cytryną

Kompot z jarzębiny

Konfitura z jarzębiny i jabłek

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Po zebraniu jarzębinę należy dokładnie umyć i oczyścić (wyrzucając wszystkie brzydkie i nadpsute owoce), a następnie przez kilka dni przetrzymać w zamrażarce, by straciła goryczkę.
  • Jabłka obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy w niewielką kostkę. Mieszamy z jarzębiną wyjętą z zamrażarki.
  • 2/3 wymieszanych owoców wkładamy do garnka, dosypujemy cukier i wlewamy 1/3 szklanki wody. Dusimy mniej więcej 1,5 godziny.
  • Rozgotowane owoce dokładnie przecieramy przez sito (skórki wyrzucamy), mus ponownie podgrzewamy.
  • Dodajemy do niego odłożone wcześniej owoce oraz drobno posiekany czosnek, opłukane rodzynki i przyprawy (świeży imbir i mieloną paprykę).
  • Dusimy jeszcze około 20 minut, bardzo uważając, by nie przypalić. Dodajemy ocet i ewentualnie nieco cukru, jeżeli - według naszego gustu - konfitura wymaga dosłodzenia.
  • Gorący mus przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, stawiamy do góry dnem. Gotowe!