Jak zrobić konfiturę z zielonych orzechów? Przepis na pyszną orzechową konfiturę na zimę
2024-06-21
średni
30 min
4
Siostra Małgorzata ze Wspólnoty Chleb Życia proponuje przepis na przepyszną konfiturę z zielonych orzechów, która jest dodatkiem do mięs obiadowych, pieczonego drobiu, kaczki, gęsi, jak również dziczyzny. Sprawdź jak ją zrobić i zaskocz swoich domowników oraz gości tym niezwykłym przysmakiem, jakim jest orzechowa konfitura.
SKŁADNIKI
- połowa 5 litrowego garnka zielonych orzechów
- woda studzienna lub oligoceńska
- cukier - około 10 kg
- goździki
- cynamon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pod koniec czerwca zbieramy orzechy włoskie w zielonej skórce, sprawdzając czy wykałaczka przechodzi przez cały orzech (aby upewnić się, czy są miękkie. Następnie umieszczamy je w garnku i zalewamy zimną wodą. Woda musi być dobrej jakości - najlepiej studzienna, źródlana, oligoceńska. Garnek odstawiamy do chłodnego pomieszczenia, najlepiej do piwnicy. Następnie codziennie wymieniamy wodę w garnku przez 3 do 5 tygodni. Orzechy muszą być czarne, aby proces mógł się zakończyć.
- Odsączamy orzechy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości w całości około 1-1,5 godz. Odsączamy, kroimy na połówki.
- Przygotowujemy syrop cukrowy (z wody i cukru) wedle uznania. Siostra Małgorzata proponuje na 1 litr wody na pół kilo cukru. Syropem zalewamy orzechy na 48 godzin tak, aby były przykryte. Następnie orzechy wyciągamy a syrop wylewamy, gdyż wyciągnął z orzechów goryczkę.
- Sporządzamy nowy syrop, gęściejszy. Na 1 litr wody 1 kg cukru, dodajemy cynamon i goździki wedle uznania i zalewamy nim orzechy. Trzymamy 48 godzin. Odsączamy orzechy od syropu, syrop wylewamy.
- Ponownie robimy gęsty syrop i zalewamy nim orzechy. Pozostawiamy na 24 godziny - pamiętajmy! Orzechy ten syrop muszą wchłonąć. Po tym czasie wkładamy orzechy do słoików (0,2 litra), zalewamy syropem i pasteryzujemy w garnku z wodą przez 15 minut. Orzechy podaje się w całości na talerzu jako dodatek do dań mięsnych.
Dlaczego warto jeść orzechy?