Jak zrobić dobry sok z malin bez sokownika?

Sok z malin
Autor: Shutterstock Sok z malin to pyszny dodatek do herbat i napojów, którym warto się cieszyć zimą
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Warto włożyć wysiłek w przygotowanie soku malinowego na zimę. To doskonałe źródło witamin i naturalnego kwasu salicylowego. W razie przeziębienia będzie to więc wspaniały dodatek do herbaty lub naparów, najlepiej z liści malin.

Maliny to samo zdrowie – i to nie tylko owoce, lecz także liście. One również mają w sobie wiele dobra (przekładającego się na przykład na właściwości rozgrzewające). Więcej w: Listkówka - co to jest? Jak zrobić pyszne nalewki na wiosennych liściach

Tymczasem skupmy się na owocach. oto prosty przepis, jak uzyskać sok malinowy bez sokownika. Ja dzielę uzyskaną dobroć na syrop, który przechowuję bez pasteryzacji w lodówce przy temperaturze 4ºC, oraz pasteryzowany sok.

SKŁADNIKI

  • 2 kg malin
  • ok. 1 kg cukru
  • ok. 300 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczam maliny. Zobacz: Czy myć świeże maliny? Jak myć maliny? Przydatne porady
  • W misce emaliowanej przesypuję warstwami maliny cukrem. Ostatnią warstwą powinien być cukier dokładnie pokrywający owoce.
  • Zostawiam zasypane cukrem maliny na dobę lub dwie w chłodnym i przewiewnym miejscu, zabezpieczywszy je gazą przed muszkami owocówkami.
  • W tym czasie maliny puszczą sok, a jednocześnie nie zdąży je dopaść jeszcze ewentualna pleśń.
  • Osączam syrop z malin za pomocą gazy ­ bez wyciskania. Przelewam do wyparzonej butelki, dodając łyżkę soku z cytryny (to naturalny konserwant) i chowam do lodówki. Ten malinowy syrop wykorzystam w pierwszej kolejności.
  • Pozostałe maliny wraz z cukrem, którego nie wciągnęły owoce, przekładam do emaliowanego garnka. Maliny zalewam wodą (za pomocą której najpierw wypłukuję miskę, w której owoce puszczały sok) i gotuję na wolnym ogniu ok. 15 minut.
  • Maliny z sokiem przecieram przez sito. Do uzyskanego soku malinowego dodaję łyżkę soku z cytryny i zlewam całość do słoików lub butelek.
  • Pasteryzuję w pyrkającej wodzie sięgającej do kołnierza słoika około 15 minut.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej