Jak ukisić kapustę z warzywami? Przepis na domową kiszonkę

Dagmara Kijanowska
jak_ukisic_kapuste_z_warzywami.jpg
Autor: photos.com Gdy podczas kiszenia kapusty dodamy do niej także inne warzywa, będziemy mieli pyszną gotową sałatkę
średni
30 min
4

Dzięki dodatkowi warzyw popularna kiszona kapusta zyska nowy, oryginalny smak. Po wyjęciu ze słoika można ją od razu przełożyć do salaterki i podawać na stół. Jak ukisić kapustę z warzywami? Podajemy dokładny przepis.

SKŁADNIKI

  • 2 kg białej kapusty
  • 500 g marchwi
  • 250 g selera
  • 250 g cebuli
  • 250 g pora
  • 2 jabłka
  • 3 papryki
  • łyżeczka kminku
  • kilka jagód jałowca
  • 3 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę umyć, usunąć wierzchnie liście oraz głąb, poszatkować. Pozostałe warzywa obrać, umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne.
  • Marchewkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę, paprykę oraz pory pokroić w paski. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Wszystkie składniki połączyć, dodać przyprawy. Ubić w kamiennym garnku lub słoikach, a gdy puszczą sok, przykryć talerzem i obciążyć.
  • Gdy na powierzchni sałatki ukaże się piana, przebić ją szpikulcem do dna w kilku miejscach.
  • Po 7 dniach kiszonkę można podawać do jedzenia lub wkładać do słoików i pasteryzować (15 min w piekarniku, w temperaturze 90 st).
Dagmara Kijanowska