Jak ukisić kapustę z warzywami? Przepis na domową kiszonkę
2021-03-29
średni
30 min
4
Dzięki dodatkowi warzyw popularna kiszona kapusta zyska nowy, oryginalny smak. Po wyjęciu ze słoika można ją od razu przełożyć do salaterki i podawać na stół. Jak ukisić kapustę z warzywami? Podajemy dokładny przepis.
SKŁADNIKI
- 2 kg białej kapusty
- 500 g marchwi
- 250 g selera
- 250 g cebuli
- 250 g pora
- 2 jabłka
- 3 papryki
- łyżeczka kminku
- kilka jagód jałowca
- 3 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę umyć, usunąć wierzchnie liście oraz głąb, poszatkować. Pozostałe warzywa obrać, umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne.
- Marchewkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę, paprykę oraz pory pokroić w paski. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wszystkie składniki połączyć, dodać przyprawy. Ubić w kamiennym garnku lub słoikach, a gdy puszczą sok, przykryć talerzem i obciążyć.
- Gdy na powierzchni sałatki ukaże się piana, przebić ją szpikulcem do dna w kilku miejscach.
- Po 7 dniach kiszonkę można podawać do jedzenia lub wkładać do słoików i pasteryzować (15 min w piekarniku, w temperaturze 90 st).