Jagody w cukrze - jak zrobić? Najprostszy przepis na przetwory z jagód

Jagody w cukrze - jak zrobić?
Autor: Shutterstock Jagody w cukrze to najprostszy sposób na zakonserwowanie tych owoców
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Klika słoików jagód w cukrze zawsze warto mieć w domowej spiżarce - będą idealne jako nadzienie do naleśników, farsz do pierogów czy dodatek do placków, omletów albo racuchów. Sprawdź, jak przygotować jagody w cukrze.

SKŁADNIKI

  • 1 litr czarnych jagód
  • 2 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opłucz jagody, usuń liście, osusz na sitku.
  • W dużej misce zasyp owoce cukrem i zostaw na noc.
  • Wygotuj zakrętki, wyparz słoiki (możesz wstawić je do piekarnika nagrzanego do 100 st. C).
  • Jagody przełóż do garnka i doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Mieszaj, aby cukier dobrze się rozpuścił. Zbierz szumowiny.
  • Gorące owoce przełóż do jeszcze ciepłych słoików.
  • Dobrze zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze

Sprawdź inne nasze przepisy z wykorzystaniem jagód

Nalewka z jagód

Domowe jagodzianki

Jagody mrożenie