Gruszki w przecierze śliwkowym: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Gruszki zanurzone w przecierze ze śliwek to doskonały pomysł na zakonserwowanie tych owoców na zimę. Zdrowy i pyszny deser mamy dostępny natychmiast po otwarciu słoika. Jeśli ograniczymy ilość cukru - otrzymamy świetny dodatek do serów, naleśników.
SKŁADNIKI
- 1 kg gruszek
- 1 kg śliwek
- sok z jednej cytryny
- cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki myjemy, obieramy cienko ze skórki, przekrawamy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne.
- Blanszujemy przez 3 minuty we wrzątku zakwaszonym sokiem z cytryny.
- Dokładnie odcedzone gruszki układamy w wyparzonych słoikach.
- Śliwki po umyciu przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki.
- Gotujemy z dodatkiem 1/2 szklanki wody, słodząc do smaku.
- Rozgotowane śliwki przecieramy przez sito albo rozdrabniamy blenderem.
- Otrzymany przecier ponownie zagotowujemy i gorącym zalewamy gruszki.
- Słoiki po zamknięciu pasteryzujemy około 20 minut.
- Przed podaniem ten pyszny deser możemy na przykład udekorować jogurtem - na pewno wzbudzi entuzjazm domowników i gości.