Gruszki w przecierze śliwkowym: deser w słoiku na zimę
2021-03-29
średni
60 min
4
Gruszki w przecierze śliwkowym to wspaniały, gotowy deser zamknięty w słoikach na zimę. Ponadto wykorzystujemy dwa pyszne owoce sezonowe. Przecier można np. podać do budyniu waniliowego. Sprawdź, jak zrobić pyszne gruszki ze śliwkami.
SKŁADNIKI
- 1 kg gruszek
- 1 kg śliwek
- sok z cytryny
- 10 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki umyj, cienko obierz ze skórki, przekrój na pół i wyjmij gniazda nasienne. Następnie blanszuj je przez 3 minuty we wrzątku zakwaszonym sokiem z cytryny. Dokładnie odcedzone gruszki ułóż w dobrze wyparzonych słoikach.
- Śliwki po dokładnym umyciu przekrój na pół i wyjmij z nich pestki. Gotuj je w 1/2 szklanki wody, do smaku możesz dodać cukier.
- Rozgotowane śliwki przetrzyj przez sito, a otrzymany przecier ponownie zagotuj i gorącym zalej gruszki.
- Słoiki po zamknięciu pasteryzuj przez około 20 minut.