Co zrobić z pigwy? Galaretka pigwowa z sokiem pomarańczowym

Co zrobić z pigwy? Galaretka pigwowa z sokiem pomarańczowym
Autor: pixabay.com Owoce pigwy zwyczajnej bardzo przypominają jabłka
średni
60 min
4

Galaretkę z pigwy z sokiem pomarańczowym proponujemy tym, którzy chcą zrobić z pigwy coś innego oprócz cenionej nalewki  dżemów, konfitur i kompotów. Pigwa zwyczajna jest na nowo odkrywana przez polskich smakoszy - warto po nią sięgać, bo  jest  to owoc pełen cennej witaminy C.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg owoców pigwy
  • sok z 1 cytryny
  • 200 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy (bez pestek)
  • 1 kg cukru żelującego
  • 5 szklanek wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pigwę umyć, usunąć ogonki i listki. Razem ze skórką i gniazdami nasiennymi pokroić w ćwiartki, a następnie w poprzek na mniejsze kawałki.
  • Z cytryny wycisnąć sok, dodać do wody, zagotować. Wrzucić pokrojoną pigwę. Gotować na małym ogniu około 40 minut.
  • Pigwę ostudzić, odcedzić przez gęste sitko. Odmierzyć 800 ml soku z pigwy, dodać sok z pomarańczy i cukier żelujący.
  • Gotować około 4 minut na dość dużym ogniu. Łyżką cedzakową delikatnie usuwać gromadzącą się pianę.
  • Gotową galaretkę z pigwy przelać do wyparzonych słoiczków. Zamknąć, postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Dagmara Kijanowska
więcej