Co zrobić z pigwy? Galaretka pigwowa z sokiem pomarańczowym
2021-03-29
średni
60 min
4
Galaretkę z pigwy z sokiem pomarańczowym proponujemy tym, którzy chcą zrobić z pigwy coś innego oprócz cenionej nalewki dżemów, konfitur i kompotów. Pigwa zwyczajna jest na nowo odkrywana przez polskich smakoszy - warto po nią sięgać, bo jest to owoc pełen cennej witaminy C.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg owoców pigwy
- sok z 1 cytryny
- 200 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy (bez pestek)
- 1 kg cukru żelującego
- 5 szklanek wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pigwę umyć, usunąć ogonki i listki. Razem ze skórką i gniazdami nasiennymi pokroić w ćwiartki, a następnie w poprzek na mniejsze kawałki.
- Z cytryny wycisnąć sok, dodać do wody, zagotować. Wrzucić pokrojoną pigwę. Gotować na małym ogniu około 40 minut.
- Pigwę ostudzić, odcedzić przez gęste sitko. Odmierzyć 800 ml soku z pigwy, dodać sok z pomarańczy i cukier żelujący.
- Gotować około 4 minut na dość dużym ogniu. Łyżką cedzakową delikatnie usuwać gromadzącą się pianę.
- Gotową galaretkę z pigwy przelać do wyparzonych słoiczków. Zamknąć, postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.