Galaretka z owoców bzu czarnego
2021-04-29
średni
60 min
4
Galaretka z owoców bzu czarnego jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Wyrafinowany smak i obfitość antyoksydantów czynią z galaretki bzowej królową przetworów.
Polecamy również: Czarny bez - jak wykorzystać go dla zdrowia oraz Przepis na syrop z owoców czarnego bzu
SKŁADNIKI
- Na 2 słoiczki:
- 500 g owoców bzu czarnego
- 250 g jabłek, najlepiej winnych i kwaśnych (u mnie szara reneta)
- 400 g wody
- 250 g cukru brązowego (w oryginale było 500 g, moim zdaniem to zbyt dużo)
- sok z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce razem z gałązkami myjemy, dopiero potem oddzielamy jagody bzu czarnego od szypułek (inaczej owoce nasiąkną wodą). Same owoce wkładamy go do garnka z grubym dnem. Jabłka kroimy na ćwiartki i dorzucamy do garnka (w całości, razem ze skórką i gniazdem nasiennym), dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
- Gdy zawartość garnka zagotuje się, zmniejszamy ogień i powoli gotujemy (ma tak leciutko tylko “pyrkać”), aż jabłka będą miękkie.
- Gdy jabłka są miękkie zdejmujemy garnek z ognia i pozwalamy owocom przestygnąć – przekładamy je na czystą gazę, zawiązujemy ją, kładziemy na durszlaku (pod durszlakiem stawiamy miskę) i pozwalamy owocom odcieknąć przed noc – dzięki temu galaretka będzie miała ładny, przeźroczysty kolor.
- Można pominąć odciekanie i przetrzeć owoce przez drobne sito i wycisnąć soki, wtedy jednak galaretka będzie bardziej mętna.
- Przekładamy sok i ewentualnie kilka łyżek pozostałej po wyciskaniu pulpy jabłkowo-bzowej do garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia: gotujemy na dużym ogniu przez około 10 minut, do czasu, aż masa stanie się gęsta.
- Przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy, odstawiamy dnem do góry. Wystudzoną i zastygniętą galaretkę przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.