Galaretka z owoców bzu czarnego

Galaretka z owoców bzu czarnego
Autor: redakcja Galaretka z owoców bzu czarnego jest niezwykle smaczna
średni
60 min
4

Galaretka z owoców bzu czarnego jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Wyrafinowany smak i obfitość antyoksydantów czynią z galaretki bzowej królową przetworów. 

Polecamy również: Czarny bez - jak wykorzystać go dla zdrowia  oraz  Przepis na syrop z owoców czarnego bzu

SKŁADNIKI

  • Na 2 słoiczki:
  • 500 g owoców bzu czarnego
  • 250 g jabłek, najlepiej winnych i kwaśnych (u mnie szara reneta)
  • 400 g wody
  • 250 g cukru brązowego (w oryginale było 500 g, moim zdaniem to zbyt dużo)
  • sok z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce razem z gałązkami myjemy, dopiero potem oddzielamy jagody bzu czarnego od szypułek (inaczej owoce nasiąkną wodą).  Same owoce wkładamy go do garnka z grubym dnem. Jabłka kroimy na ćwiartki i dorzucamy do garnka (w całości, razem ze skórką i gniazdem nasiennym), dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
  • Gdy zawartość garnka zagotuje się, zmniejszamy ogień i powoli gotujemy (ma tak leciutko tylko “pyrkać”), aż jabłka będą miękkie.
  • Gdy jabłka są miękkie zdejmujemy garnek z ognia i pozwalamy owocom przestygnąć – przekładamy je na czystą gazę, zawiązujemy ją, kładziemy na durszlaku (pod durszlakiem stawiamy miskę) i pozwalamy owocom odcieknąć przed noc – dzięki temu galaretka będzie miała ładny, przeźroczysty kolor.
  • Można pominąć odciekanie i przetrzeć owoce przez drobne sito i wycisnąć soki, wtedy jednak galaretka będzie bardziej mętna.
  • Przekładamy sok i ewentualnie kilka łyżek pozostałej po wyciskaniu pulpy jabłkowo-bzowej do garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia: gotujemy na dużym ogniu przez około 10 minut, do czasu, aż masa stanie się gęsta.
  • Przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy, odstawiamy dnem do góry. Wystudzoną i zastygniętą galaretkę przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.