Dżem z rokitnika
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Dżem z rokitnika zachowuje pełnię prozdrowotnych zalet. A do tego jest smaczny. Warto rozpocząć dzień z grzanką posmarowaną dżemem z rokitnika.
Polecamy: Drogocenne właściwości rokitnika pod lupą naukowców
SKŁADNIKI
- 1 kg przebranych owoców rokitnika
- 0,5 litra wody
- 3 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce przebrać z listków, umyć i włożyć do garnka.
- Wlać do garnka wodę i zagotować.
- Gotować owoce pod przykryciem 20 minut.
- Potem przetrzeć masę przez sito.
- Cały przetarty mus wlać ponownie do garnka, dodać cukier i ponownie zagotować.
- Gotować do momentu aż przecier zgęstnieje.
- Dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i pozostawić do wystudzenia.