Jak zrobić dżem z rokitnika? Naturalna bomba witaminowa na zimę

2025-09-15
Jak zrobić dżem z rokitnika? Naturalna bomba witaminowa na zimę
Autor: Shutterstock Rokitnik to niedoceniany owoc, który jest prawdziwą składnicą zdrowia
łatwy
45 min
4

Dżem z rokitnika to nie tylko wyjątkowy smak, ale przede wszystkim skarbnica zdrowia. Bogaty w witaminę C i naturalne antyoksydanty wzmacnia odporność, dodaje energii i pomaga przetrwać jesienno-zimowe przesilenie. Wystarczy łyżeczka na grzance czy w owsiance, by dzień rozpocząć z porcją naturalnej mocy.

Zrób dżem z rokitnika, nie pożałujesz

Rokitnik to prawdziwy skarb natury, nazywany często „złotem Syberii”. Jego intensywnie pomarańczowe owoce kryją w sobie ogromne ilości witaminy C – jest jej nawet kilkanaście razy więcej niż w cytrynie! To sprawia, że rokitnik od wieków stosowany był jako naturalny środek wzmacniający odporność i dodający energii w trudnych warunkach klimatycznych.

Jednym z najlepszych sposobów na zachowanie jego właściwości na dłużej jest przygotowanie dżemu. Dżem z rokitnika nie tylko kusi piękną barwą i orzeźwiającym, lekko kwaskowym smakiem, ale też wspiera organizm w walce z infekcjami, poprawia kondycję skóry i działa jak naturalny antyoksydant.

W domowej spiżarni taki słoiczek to prawdziwy skarb – wystarczy posmarować nim grzankę, dodać do owsianki albo wykorzystać jako nadzienie do ciast i naleśników. To pyszny i zdrowy sposób, by zimą cieszyć się smakiem lata i jednocześnie zadbać o odporność całej rodziny. 

Aby dżem zachował jak najwięcej witaminy C, warto podgrzewać owoce krótko i w niskiej temperaturze, zamiast długo je gotować. Dobrym rozwiązaniem jest też pasteryzacja w piekarniku lub w kąpieli wodnej – pozwala to przedłużyć trwałość przetworów, nie tracąc cennych właściwości.

Polecamy: Drogocenne właściwości rokitnika pod lupą naukowców

SKŁADNIKI

  • 1 kg przebranych owoców rokitnika
  • 0,5 litra wody
  • 3 szklanki cukru 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce przebrać z listków, umyć i włożyć do garnka.
  • Wlać do garnka wodę i zagotować.
  • Gotować owoce pod przykryciem 20 minut.
  • Potem przetrzeć masę przez sito.
  • Cały przetarty mus wlać ponownie do garnka, dodać cukier i ponownie zagotować.
  • Gotować do momentu aż przecier zgęstnieje.
  • Dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i pozostawić do wystudzenia.
Redakcja
więcej