Dżem z pomidorów i chili - pikantny dodatek do wszystkiego

Dżem z pomidorów i chili - pikantny dodatek do wszystkiego
Autor: thinkstockphotos.com Dżem z pomidorów z chilli jest idealnym dodatkiem do mięs, wędlin i kanapek, a nawet serów.
łatwy
90 min
4

Dżem z pomidorów i chili, to bardzo gęsty i pikantny dodatek w stylu azjatyckim do mięs, wędlin, ryb i serów. Zimą dżem z pomidorów z chili ogrzeje wasze ciała i rozweseli dusze. Doskonale stymuluje przemianę materii, znacznie ją przyspieszając. Będzie smakował w dzień powszedni, uświetni każdy stół świąteczny. Własnoręcznie przygotowany dżem z pomidorów i chili, ładnie opakowany, będzie miłym prezentem dla bliskich. 

SKŁADNIKI

  • Na 2 słoik o pojemności 400 ml dżemu z pomidorów i chili potrzeba:
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 2-4 papryczki chili, jeśli chcecie bardziej pikantny dżem, pozostawcie nasiona, jeśli nie, usuńcie je
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 2,5 cm świeżego korzenia imbiru
  • 30 ml sosu rybnego
  • 310 g cukru
  • 100 ml czerwonego octu winnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrać pomidory, pokroić drobno.
  • Chili, czosnek i imbir zmiksować razem z sosem rybnym na jednolitą masę.
  • Masę z chili i przypraw razem z cukrem i octem wrzucić do szerokiego rondla, dodać pomidory i gotować na niewielkim ogniu przez 30-40 minut, od czasu do czasu mieszać żeby się dżem nie przypalił.
  • W czasie kiedy dżem się smaży wysterylizować słoiczki i pokrywki wsadzając je na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180°.
  • Gdy dżem nie spływa z łyżki, jest gotowy. Dżem przełożyć do słoiczków i zakręcić.