Dżem z pomidorów i chili - pikantny dodatek do wszystkiego
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Dżem z pomidorów i chili, to bardzo gęsty i pikantny dodatek w stylu azjatyckim do mięs, wędlin, ryb i serów. Zimą dżem z pomidorów z chili ogrzeje wasze ciała i rozweseli dusze. Doskonale stymuluje przemianę materii, znacznie ją przyspieszając. Będzie smakował w dzień powszedni, uświetni każdy stół świąteczny. Własnoręcznie przygotowany dżem z pomidorów i chili, ładnie opakowany, będzie miłym prezentem dla bliskich.
SKŁADNIKI
- Na 2 słoik o pojemności 400 ml dżemu z pomidorów i chili potrzeba:
- 500 g dojrzałych pomidorów
- 2-4 papryczki chili, jeśli chcecie bardziej pikantny dżem, pozostawcie nasiona, jeśli nie, usuńcie je
- 4 obrane ząbki czosnku
- 2,5 cm świeżego korzenia imbiru
- 30 ml sosu rybnego
- 310 g cukru
- 100 ml czerwonego octu winnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrać pomidory, pokroić drobno.
- Chili, czosnek i imbir zmiksować razem z sosem rybnym na jednolitą masę.
- Masę z chili i przypraw razem z cukrem i octem wrzucić do szerokiego rondla, dodać pomidory i gotować na niewielkim ogniu przez 30-40 minut, od czasu do czasu mieszać żeby się dżem nie przypalił.
- W czasie kiedy dżem się smaży wysterylizować słoiczki i pokrywki wsadzając je na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180°.
- Gdy dżem nie spływa z łyżki, jest gotowy. Dżem przełożyć do słoiczków i zakręcić.