Dżem z jagody kamczackiej: przepis na prawdziwą bombę witaminową

2024-06-03
Dżem z jagody kamczackiej
Autor: Shutteratock Dżem z jagody kamczackiej zachowuje wszystkie właściwości przypisywane jej owocom.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dżem z jagody kamczackiej to prawdziwa delicja. Smakiem i wartościami odżywczymi dorównuje przetworom z czarnej jagody (borówki czernicy). Co więcej, jest prosty do zrobienia. Oto przepis na dżem z jagody kamczackiej, znanej także jako wiciokrzew siny.

Jagoda kamczacka - z Azji do Polski

Jagoda kamczacka popularna jest w północnej Azji, a z powodzeniem uprawiana również w północnych częściach Ameryki i Europy, m.in w Polsce. Nasz umiarkowany klimat bardzo jej sprzyja. I to jest świetna wiadomość, bo owoc ten to rewelacyjna porcja składników prozdrowotnych. Drobne owoce coraz chętniej uprawiane są w naszym kraju i miejmy nadzieję, ze szybko zyskają sobie popularność.

Zastosowania jagody kamczackiej

Po pierwsze owoce te są bardzo smaczne na surowo. Dojrzale jagody mają słodko-kwaskowy smak i przyjemny aromat. Są znakomitym dodatkiem do deserów i koktajli. Surowe owoce są też świetnym dodatkiem do letnich ciast. Nadają się również na przetwory, a dżem z nich przygotowany to genialny dodatek do deserów, kremów jak i sosów. Nadaje im piękny, głęboki kolor i kwaskowy posmak.

Przepis na dżem z jagód kamczackich

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jagody i cukier wsypujemy do rondla.
  • Na wolnym ogniu gotujemy około godziny.
  • Gorące, przekładamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoików.
  • Zakręcamy słoiki.
  • Słoiki okrywamy kocem. 
  • Gdy słoiki wystygną opatrujemy je nalepką z nazwą dżemu i datą zamknięcia. 
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?
Redakcja
więcej