Dżem z jagody kamczackiej: przepis na prawdziwą bombę witaminową
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dżem z jagody kamczackiej to prawdziwa delicja. Smakiem i wartościami odżywczymi dorównuje przetworom z czarnej jagody (borówki czernicy). Co więcej, jest prosty do zrobienia. Oto przepis na dżem z jagody kamczackiej, znanej także jako wiciokrzew siny.
Jagoda kamczacka - z Azji do Polski
Jagoda kamczacka popularna jest w północnej Azji, a z powodzeniem uprawiana również w północnych częściach Ameryki i Europy, m.in w Polsce. Nasz umiarkowany klimat bardzo jej sprzyja. I to jest świetna wiadomość, bo owoc ten to rewelacyjna porcja składników prozdrowotnych. Drobne owoce coraz chętniej uprawiane są w naszym kraju i miejmy nadzieję, ze szybko zyskają sobie popularność.
Zastosowania jagody kamczackiej
Po pierwsze owoce te są bardzo smaczne na surowo. Dojrzale jagody mają słodko-kwaskowy smak i przyjemny aromat. Są znakomitym dodatkiem do deserów i koktajli. Surowe owoce są też świetnym dodatkiem do letnich ciast. Nadają się również na przetwory, a dżem z nich przygotowany to genialny dodatek do deserów, kremów jak i sosów. Nadaje im piękny, głęboki kolor i kwaskowy posmak.
Przepis na dżem z jagód kamczackich
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców jagody kamczackiej
- 30 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jagody i cukier wsypujemy do rondla.
- Na wolnym ogniu gotujemy około godziny.
- Gorące, przekładamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoików.
- Zakręcamy słoiki.
- Słoiki okrywamy kocem.
- Gdy słoiki wystygną opatrujemy je nalepką z nazwą dżemu i datą zamknięcia.