Dżem z cukinii i cytryn: sprawdzony przepis

2021-08-04
Dżem z cukinii i cytryn
Autor: Shutterstock Dżem z cukinii i cytryn to świetny dodatek do tostów.
łatwy
120 min
4

Dieta bezglutenowa

Dżem z cukinii i cytryn to tani i smaczny przepis na zagospodarowanie nadwyżek cukinii. Można go przygotować zarówno z młodych, jak i przerośniętych cukinii. W tym ostatnim przypadku, trzeba usunąć gniazda nasienne. Ten słodki cytrusowy dżem ma konsystencję półprzejrzystej galarety i świetnie pasuje do tostów. Cytrynowym dżemem z cukinii można przekładać warstwy ciasta biszkoptowego. 

Ten przepis można także przygotować z kabaczka. Tutaj piszemy: Czym różni się kabaczek od cukinii?

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg cukinii
  • 500 g cukru
  • 2 cytryny
  • 2 torebki galaretki cytrynowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię obrać, pokroić w kostkę
  • Cukinię włożyć do dużego garnka z grubym dnem, wlać szklankę wody i podgrzewać na małym ogniu, do zagotowania.
  • Gdy cukinia się zagotuje, zmniejszyć ogień i smażyć 30 minut.
  • Rozgotowaną cukinię zdjąć z ognia, zblendować.
  • Ponownie postawi cukinię na ogniu, dodać cukier, zamieszać
  • Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Dodać do cukinii skórkę z cytryny i sok.
  • Dodać do cukini galaretkę, stale mieszając, aż się rozpuści.
  • Smażyć bez pokrywki na malutkim ogniu ok. 40 minut, co pewien czas mieszając.
  • Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?