Dżem z agrestu prawie dojrzałego - przepis na pyszny dżem

2021-07-21
Dżem z agrestu prawie dojrzałego - przepis
Autor: thinkstockphotos.com Przepis na pyszny dżem agrestowy z prawie dojrzałych owoców.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dżem z agrestu prawie dojrzałego nieco różni się smakiem od klasycznego dżemu agrestowego.Jest kwaskowo-cierpki i sprawdza się doskonale jako dodatek do mięs i słodkich deserów. Sprawdź, jak go przygotować.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg agrestu prawie dojrzałego
  • 0,9 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Agrest umyć i z całości odsypać 1/3.
  • Pozostały agrest posłodzić zmiażdżyć drewnianą pałką. Uzyskaną miazgę doprowadzić do wrzenia i zszumować.
  • Do przetworu dodać pozostałe (całe) owoce i zagotować.
  • Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.
Beszamel: Agrest - właściwości owoców agrestu i ich zastosowania kulinarne

Dostęp do świeżego agrestu jest bardzo ograniczony, tylko kilka letnich tygodni świeże owoce agrestu są na krzaczkach i w sprzedaży. Dlatego warto je zamknąć w słoikach w postaci dżemów, kompotów i powideł.]

Polecamy przepisy na przetwory za agrestu

Powidła z agrestu

Miazga agrestowa

Dżem z wiśni i agrestu

Dżem z agrestu i truskawek

Marmolada agrestowa i sok agrestowy - 2 w 1

Konfitura z niedojrzałego agrestu Dżem z zielonego agrestu

Sprawdź w galerii jak zrobić sok z sokownika