Marmolada agrestowa i sok agrestowy - 2 w 1

2021-03-29
Marmolada agrestowa i sok agrestowy
Autor: thinkstockphotos.com Sok i marmolada z agrestu za jednym zamachem.
łatwy
40 min
4

Marmolada agrestowa to świetny dodatek do kanapek oraz domowych ciast, a sok powstały podczas jej przyrządzania stanowi idealną bazę do przygotowania mrożonej lemoniady i doskonale wzbogaca smak gorącej herbaty. Sprawdź, jak zrobić marmoladę i sok z agrestu za jednym zamachem.

Powidła z agrestu

Miazga agrestowa

Konfitura z niedojrzałego agrestu

Dżem z zielonego agrestu

SKŁADNIKI

  • 1 kg agrestu
  • 1 kg cukru
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Agrest dokładnie myjemy i obrywamy ogonki, aby marmolada nie była gorzka, a następnie blendujemy na gładką masę.

    Zmiksowane owoce przekładamy do garnka, dodajemy cukier, a następnie gotujemy 10-15 minut.

    Całość przelewamy przez sitko i zostawiamy na kilka godzin pod przykryciem, aby stał się bardziej aromatyczny.

    Po tym czasie sam sok ponownie zagotowujemy, mieszamy z 1 łyżeczką kwasku cytrynowego i przelewamy do butelek.

    Masę z sitka podgrzewamy w garnku, mieszamy z cynamonem oraz 1 łyżeczką kwasku cytrynowego i przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzujemy lub przechowujemy w lodówce.