Dżem truskawkowo-miodowy

2021-03-29
Dżem truskawkowo-miodowy
Autor: Shutterstock Dżem truskawkowo-miodowy szybko się przygotowuje i jeszcze szybciej zjada.
łatwy
30 min
4

Dżem truskawkowo-miodowy jest pyszny, aromatyczny i przypomina letnie dni w czasie długich zimowych wieczorów. Dziś polecamy produkt w nieco odmiennej niż tradycyjna formie. Najlepiej przygotować go na jasnym miodzie kwiatowym - na przykład lipowym lub akacjowym.

SKŁADNIKI

  • 1 kg truskawek
  • 2,3 szklanki jasnego miodu
  • 3 łyżki spirytusu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki przebrać, umyć osączyć, odszypułkować i drobno pokroić.
  • W garnku o grubym dnie podgrzać miód i dodać do niego owoce.
  • Gdy konfitura zgęstnieje dodać spirytus i wymieszać.
  • Gorącą konfiturę przekładać do czystych, wyparzonych słoików.
  • Szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem do ostygnięcia.