Dynia w ostrym przecierze z winogron
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dynia w ostrym przecierze z winogron to pyszny dodatek do mięs, który możesz mieć zawsze pod ręką. Przygotowany jesienną porą będzie przypominał ostatnie promienie letniego słońca przez całą zimę. Wymaga jednak nieco cierpliwości, bo najsmaczniejszy jest dopiero po o 4 tygodniach od pasteryzacji.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg dyni
- 3/4 kg winogron
- 0,5 kg cukru
- łyżeczka skórki pomarańczowej lub cytrynowej
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta cynamonu
- 2 goździki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obrać, oczyścić z pestek i pokroić w słupki. Włożyć na 2 minuty do wrzątku i od razu odcedzić.
- Winogrona umyć, osuszyć i lekko zgnieść, a następnie zagotować i przetrzeć przez sitko.
- Dynię ułożyć w słoikach i zalać przecierem, zamknąć i pasteryzować 15 min.