Dynia w occie: przepis na dynię marynowaną w słodko-kwaśnej zalewie
2021-03-29
średni
30 min
4
Marynowana dynia wygląda bardzo apetycznie i doskonale smakuje. Jej pomarańczowy kolor urozmaici przystawki. Dynię można przygotować na wiele sposobów. My proponujemy pikle z dyni na słodko. Sprawdź nasz przepis na dynię w occie w słodko-kwaśnej zalewie.
Poznaj inne przepisy na przetwory z dyni:
Wino z dyni: przepis na wino dyniowe
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki zalewy połącz, mieszaj aż do rozpuszczenia się cukru, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 5 minut.
- Dynię pokrój w kostkę. Jeśli masz ochotę i odpowiednie akcesoria, możesz powycinać rozmaite kształty - kulek, serduszek, trójkątów etc.
- Pokrojoną dynię wrzuć na sitko i zanurz we wrzącej wodzie. Następnie osącz i wsyp do słoików.
- Gorącą zalewą zalej dynię. Pasteryzuj ok. 15-20 minut w temperaturze 85°C.