Doskonałe marynowane ogórki z papryką: ze słoika wprost na kanapki

2021-03-29
Doskonałe marynowane ogórki  z papryką: ze słoika wprost na kanapki
Autor: Shutterstock Ogórki marynowane z dodatkiem papryki, cebuli i czosnku mają lekko pikantny smak. Można je też zamarynować w całości.
łatwy
45 min
4

Doskonałe ogórki marynowane z papryką są chrupiące, lekko pikantne - i ponieważ zostały zamarynowane w plasterkach  - gotowe do położenia na kanapki wprost  ze słoika. Jak je zrobić? Sprawdź przepis!

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ogórków
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 litr wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 300 ml octu 10%
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżeczka curry
  • na słoik:
  • kilka listków selera
  • pół łyżeczki gorczycy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki kroimy w centymetrowe talarki. Paprykę kroimy w cienkie plasterki, cebulę i czosnek siekamy.
  • Wszystko mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików.
  • Składniki zalewy gotujemy, gorącą zalewą  zalewamy ogórki w słoikach.
  • Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania się wody.