Doskonałe marynowane ogórki z papryką: ze słoika wprost na kanapki
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Doskonałe ogórki marynowane z papryką są chrupiące, lekko pikantne - i ponieważ zostały zamarynowane w plasterkach - gotowe do położenia na kanapki wprost ze słoika. Jak je zrobić? Sprawdź przepis!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ogórków
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 litr wody
- 1,5 szklanki cukru
- 300 ml octu 10%
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżeczka curry
- na słoik:
- kilka listków selera
- pół łyżeczki gorczycy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki kroimy w centymetrowe talarki. Paprykę kroimy w cienkie plasterki, cebulę i czosnek siekamy.
- Wszystko mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików.
- Składniki zalewy gotujemy, gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania się wody.