Domowy syrop z daktyli - jak zrobić "miód" daktylowy? Najprostszy przepis [WIDEO]

2018-12-19
syrop daktylowy
Autor: Shutterstock Syrop daktylowy nazywany też "miodem" daktylowym to pyszny i zdrowy zamiennik cukru, nadający potrawom nieco orientalnego charakteru.
łatwy
15 min
4

Syrop z daktyli to zdrowy i niedrogi zamiennik cukru. Można nim słodzić napoje, dodawać do deserów i śniadań - znakomicie smakuje słodzona syropem daktylowym owsianka lub jaglanka. A polane nim naleśniki lub placki nabierają orientalnego charakteru. Syrop daktylowy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, a także - coraz częściej - w marketach. Jednak najlepszy i najzdrowszy jest "miód" daktylowy przygotowany samodzielnie. Jego receptura jest niezwykle prosta.

Składniki

daktyle - najlepiej niesiarkowane

przegotowana woda

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Daktyle umieść w wysokim naczyniu i zalej przegotowaną, letnią wodą

Pozostaw je na noc, aby zmiękły

Jeśli nie chcesz czekać całej nocy, możesz zaleć je ciepłą, ale nie wrząca wodą, zmiękną szybciej

Kiedy daktyle będą miękkie zblenduj je na gładki syrop

Jeśli uznasz, że syrop jest za gęsty dolej wody i zblenduj ponownie

Gotowy syrop przechowuj w szklanym, zakręcanym naczyniu w lodówce

Dlaczego warto jeść daktyle?