Domowy serek kremowy typu philadelphia: idealny na kanapki
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kremowy serek typu philadelphia bardzo łatwo zrobić samemu. Domowy serek idealnie rozsmarowuje się na kanapce. Można wykorzystać go do przygotowania deserów.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g śmietany 30% lub 36% tłuszczu
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Należy je wyjąć z lodówki co najmniej na 30 minut przed przygotowaniem serka.
- Śmietaną i jogurt przelać do miski. Wymieszać ze sobą.
- Do mieszaniny śmietany i jogurtu dodać sok z cytryny i sól. Wymieszać.
- Mieszaninę wylać na gęste sito wyłożone kilku warstwami gazy.
- Zawinąć brzegi gazy. Przykryć talerzykiem i obciążyć np. słoikiem z wodą.
- Zebraną serwatkę można wykorzystać do przygotowania naleśników.
- Serek przechowywać w lodówce.