Domowy dżem z cukinii - świetny patent na cukinię na słodko
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Cukinia to wyjątkowo uniwersalne warzywo. Jej łagodny smak i delikatna konsystencja sprawiają, że doskonale nadaje się do przetworów – nie tylko tych pikantnych. Dziś polecamy dżem z cukinii z cytryną i wanilią. Świetnie smakuje i jest doskonałym dodatkiem do chleba oraz deserów.
Dżem z cukinii
Dżem z cukinii jest bardzo smaczny, o słodko-kwaśnym posmaku. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do deserów, można nim posmarować bułeczkę lub omlet. Można go przygotować w różnych wersjach, bo w zależności od tego, jakiej użyjemy galaretko, jego smak i kolor będą odmienne. W przepisie można pominąć cukier wanilinowy, choć ja uważam, ze aromat wanilii nadaje mu bardzo przyjemny, deserowy charakter.
Cukinia na słodko?
Owszem. Jej delikatny smak znakomicie można świetnie podbić oddając cukier, miód oraz aromatyczne przyprawy, uzyskując bardzo ciekawe efekty. To przyprawy decydują o ostatecznym rezultacie. Co oprócz wanilii pasuje do cukinii? Na przykład goździki i cynamon, a także kurkuma. Każda z nich świetnie podkręci smak cukiniowych przetworów na słodko. W wersji z goździkami i kurkumą cukinia przypomina nieco w smaku ananasa z puszki. Polecam przepis: Marynowana na słodko cukinia jak ananas.
Przepis na dżem z cukinii
SKŁADNIKI
- 2 kg cukinii
- 2 galaretki o kwaskowym smaku (cytrynowe, pomarańczowe, agrestowe)
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobna kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cukinie posypać kwaskiem cytrynowym i odstawić na godzinę, po tym czasie odlać nadmiar soku, a w warzywo przełozyć do garnka.
- Dusić na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać, po czym dodać cukier i cukier waniliowy oraz galaretki.
- Dokładnie wymieszać, aż cukier i galaretki całkowicie się rozpuszczą. Nakładać do czystych słoików, szczelnie zakręcić, studzić do góry dnem.