Domowy dżem z cukinii - świetny patent na cukinię na słodko

Dżem z cukinii
Autor: Shutteratock Dżem z cukinii jest bardzo smaczny.
łatwy
50 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Cukinia jest niezwykle uniwersalna. Jej łagodny smak i przyjemna konsystencja sprawiają, że można ja wykorzystać przy komponowaniu przetworów. I to nie tylko tych na ostro. Dziś proponujemy dżem z cukinii z dodatkiem cytryny i wanilii. Smakuje świetnie, jest znakomitym dodatkiem do chleba i deserów.

Dżem z cukinii

Dżem z cukinii jest bardzo smaczny, o słodko-kwaśnym posmaku. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do deserów, można nim posmarować bułeczkę lub omlet. Można go przygotować w różnych wersjach, bo w zależności od tego, jakiej użyjemy galaretko, jego smak i kolor będą odmienne. W przepisie można pominąć cukier wanilinowy, choć ja uważam, ze aromat wanilii nadaje mu bardzo przyjemny, deserowy charakter.

Cukinia na słodko?

Owszem. Jej delikatny smak znakomicie można świetnie podbić oddając cukier, miód oraz aromatyczne przyprawy, uzyskując bardzo ciekawe efekty. To przyprawy decydują o ostatecznym rezultacie. Co oprócz wanilii pasuje do cukinii? Na przykład goździki i cynamon, a także kurkuma. Każda z nich świetnie podkręci smak cukiniowych przetworów na słodko. W wersji z goździkami i kurkumą cukinia przypomina nieco w smaku ananasa z puszki. Polecam przepis: Marynowana na słodko cukinia jak ananas.

Przepis na dżem z cukinii

SKŁADNIKI

  • 2 kg cukinii
  • 2 galaretki o kwaskowym smaku (cytrynowe, pomarańczowe, agrestowe)
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobna kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Cukinie posypać kwaskiem cytrynowym i odstawić na godzinę, po tym czasie odlać nadmiar soku, a w warzywo przełozyć do garnka.
  • Dusić na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać, po czym dodać cukier i cukier waniliowy oraz galaretki.
  • Dokładnie wymieszać, aż cukier i galaretki całkowicie się rozpuszczą. Nakładać do czystych słoików, szczelnie zakręcić, studzić do góry dnem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej