Domowa kiełbasa drobiowa w kolagenowej osłonce
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Domowa kiełbasa drobiowa w kolagenowej osłonce to pyszna domowa wędlina. Przygotowanie kiełbasy jest proste. Osłonkę kolagenową dostaniecie bez trudu w specjalistycznych sklepach internetowych.
SKŁADNIKI
- 1 kg piersi z kurczaka
- 800 g filetu z udźca indyczego
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka pieprzu mielonego
- 20 g soli peklowej
- 5 g soli kuchennej
- 50 g wina czerwonego wytrawnego
- 2 m osłonki kolagenowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój połowę filetu z kurczaka i udźca z indyka na kawałki.
- Przepuść pozostałą połowę przez maszynkę do mięsa.
- Pozostałą połowę przekręć w maszynce do mięsa.
- Dodaj przyprawy, sól rozpuść w winie i również dodaj.
- Wymieszaj i pozostaw na 5 godzin w lodówce, aby mięso przeszło smakami.
- Zanurz osłonkę w ciepłej wodzie na 10-15 minut. Podziel na 4 równe odcinki.
- Napełnij osłonkę dość ściśle, bez pozostawiania pustych przestrzeni i ostrożnie zawiąż końce. Kiełbasę odstaw na noc do lodówki.
- Następnie wyjmij kiełbasę z lodówki, poczekaj, aż kiełbasa osiągnie temperaturę pokojową.
- Ułóż kiełbasę na ruszcie piekarnika. Pierwszą godzinę piecz w temperaturze 50°C w trybie włączonych grzałek góra-dół. Następnie zwiększ temperaturę do 60°C na 1 godzinę, następnie zwiększ do 70°C na kolejną godzinę, a następnie do 75°C na 20 minut.
- Następnie wyjmij kiełbasę i ochłódź ją pod bieżącą wodą do temperatury pokojowej, przetrzyj ręcznikiem papierowym. Kiełbasę należy zawiesić na jeden dzień w chłodnym, ciemnym miejscu. Następnie przechowywać w lodówce.
- Przed podanie zdejmij osłonkę i pokrój na cienkie plasterki.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?