Domowa kandyzowana skórka cytrynowa: przepis na kandyzowane skórki cytyny

2021-07-22
Domowa kandyzowana skórka cytrynowa: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Skórka cytrynowa kandyzowana idealnie nadaje się jako dodatek do ciast i deserów.
łatwy
30 min
4

Domowa kandyzowana skórka cytrynowa ma przewagę nad skórką ze sklepu - nie zawiera żadnych środków konserwujących. Świetnie pasuje do przeróżnych wypieków - doda charakteru nie tylko sernikowi, ale też makowcowi czy drobnym ciasteczkom. Podpowiadamy jak zrobić kandyzowane skórki cytryny.

Kandyzowane skórki z owoców

Kandyzowane skórki można przygotować niemal ze wszystkich cytrusów. Najpopularniejsza jest skórka pomarańczowa, nieodzowny dodatek do świątecznych wypieków. Kandyzowane skórki cytryny są równie aromatyczne i smaczne. Skórka grejpfrutowa ma intensywną goryczkę, a z kolei ta z kumkwatów jest chyba najdelikatniejsza w smaku. Warto mieć w lodówce niewielka słoiczek kandyzowanej skórki, bo cudownie urozmaica ona smak ciast i deserów. I dzięki temu nic się nie marnuje, skórki zamiast wylądować w koszu na śmieci, stanową pyszny dodatek i dekorację.

Przepis na kandyzowana skórkę z cytryny

SKŁADNIKI

  • 6 cytryn
  • 2 szklanki wody
  • szklanka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytryny dokładnie wyszoruj i sparz, podziel na ćwiartki i oddziel skórkę.
  • Z kawałków skórki odkrój ostrym nożem białą warstwę, pozostawiając jedynie cienką żółtą skórkę.
  • Skórkę pokrój w paseczki i zblanszuj (zanurz na kilka minut we wrzątku).
  • W rondelku lub patelni wymieszaj wodę, cukier i skórki. Zagotuj, przykryj i duś na małym ogniu ok. 10 minut.
  • Odstaw na noc. Następnie dnia znowu duś przez ok. 10 minut.
  • Ostudź, przełóż do zakręcanego szklanego słoika i przechowuj w lodówce.
  • Przed użyciem paseczki osączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę.
Sprawdź, czy warto pić wodę z cytryną