Czereśnie marynowane z cynamonem i goździkami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Nieco nieoczywisty, ale bardzo smaczny sposób na przygotowanie czereśni w słoikach na zimę. Czereśnie marynowane w zalewie octowej sprawdza się jako przystawka, dodatek do sałatek lub dań mięsnych. Są pyszne, słodycz owoców znakomicie równoważy cierpkość octu, a do tego pachną przyprawami korzennymi. Marynowane czereśnie to oryginalny pomysł na przygotowanie przetworów z tych pysznych owoców.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg czereśni
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki octu 10%
- 8 goździków
- kawałek kory cynamonu
- skórka z 1 cytryny
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czereśnie umyć i ułożyć ciasno w słoikach. Do każdego słoiczka włożyć 2 goździki, kawałek cynamonu i kawałek skórki z cytryny.
- Wodę zagotować z cukrem, szczyptą soli i octem. Gorącą zalewą napełnić słoiki z owocami. Zakręcić i pasteryzować 15 min.