Cukinia po indyjsku - marynowana z curry i chili to prawdziwa petarda
2022-08-23
łatwy
40 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Cukinie odmieniamy w ty roku przez wszystkie przypadki. Dziś wyrazista i aromatyczna cukinia po indyjsku - z curry i chili. Sałatka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, niedroga i świetnie smakuje. Czego chcieć więcej?
SKŁADNIKI
- 1 kg cukinii
- 1 chili
- Zalewa:
- 0,5 szklanki octu
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki zalewy umieść w garnku i zagotuj.
- Cukinie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę.
- Chili umyj, przekrój, oczyść z pestek, pokrój na nieduże kawałki.
- Da czystych wyparzonych słoików włóż cukinię i po trochu chili.
- Zalej gorąca zalewą, przykryj, wstaw do garnka wyłożonego ściereczką.
- Wlej ciepłą wodę do wysokości 2/3 słoików, pasteryzuj 15 min od zagotowania.
- Wyjmij słoiki, dokładnie zakręć i ustaw do góry dnem do wystudzenia.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?