Cukinia po indyjsku - marynowana z curry i chili to prawdziwa petarda

Cukinia po indyjsku
Autor: Shutterstock Cukinia po indyjsku smakuje lepiej niż niejedne pikle.
łatwy
40 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Cukinie odmieniamy w ty roku przez wszystkie przypadki. Dziś wyrazista i aromatyczna cukinia po indyjsku - z curry i chili. Sałatka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, niedroga i świetnie smakuje. Czego chcieć więcej?

SKŁADNIKI

  • 1 kg cukinii
  • 1 chili
  • Zalewa:
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki zalewy umieść w garnku i zagotuj.
  • Cukinie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę.
  • Chili umyj, przekrój, oczyść z pestek, pokrój na nieduże kawałki.
  • Da czystych wyparzonych słoików włóż cukinię i po trochu chili.
  • Zalej gorąca zalewą, przykryj, wstaw do garnka wyłożonego ściereczką.
  • Wlej ciepłą wodę do wysokości 2/3 słoików, pasteryzuj 15 min od zagotowania.
  • Wyjmij słoiki, dokładnie zakręć i ustaw do góry dnem do wystudzenia.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej