Cukinia po gruzińsku do słoików - marynowana z natką pietruszki i czosnkiem

Cukinia po gruzińsku
Autor: Shutterstock Cukinia po gruzińsku w słoiku udekorowanym naturalnym materiałem i gałązką rozmarynu.
łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Cukinia po gruzińsku do słoików to pyszna marynata z kabaczka z natką pietruszki i czosnkiem. Sprawdzi się jako przystawka, dodatek do kanapek lub sałatka do zimowego obiadu. Jest bardzo prosta do przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg młodej cukinii
  • 1 spory pęczek natki pietruszki
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 4-5 łyżek octu
  • 1,5 łyżki soli
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię umyć i pokroić w słupki lub kostkę, nie obierać.
  • Natkę pietruszki posiekać, czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Warzywa wymieszać z solą cukrem i octem, odstawić na kilkadziesiąt minut.
  • Gdy cukinia puści wodę, przełożyć ją razem z płynem do czystych, wyparzonych słoików.
  • Do każdego słoika wrzucić po listku laurowym i zielu angielskim.
  • Słoiki zakręcić szczelnie i pasteryzować na mokro 15 minut. Wystudzić w pozycji do góry dnem.
Metody pasteryzacji przetworów
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej