Cukinia po gruzińsku do słoików - marynowana z natką pietruszki i czosnkiem
2021-08-15
łatwy
30 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Cukinia po gruzińsku do słoików to pyszna marynata z kabaczka z natką pietruszki i czosnkiem. Sprawdzi się jako przystawka, dodatek do kanapek lub sałatka do zimowego obiadu. Jest bardzo prosta do przygotowania.
SKŁADNIKI
- 2,5 kg młodej cukinii
- 1 spory pęczek natki pietruszki
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka cukru
- 4-5 łyżek octu
- 1,5 łyżki soli
- kilka liści laurowych
- ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię umyć i pokroić w słupki lub kostkę, nie obierać.
- Natkę pietruszki posiekać, czosnek obrać i pokroić w plasterki.
- Warzywa wymieszać z solą cukrem i octem, odstawić na kilkadziesiąt minut.
- Gdy cukinia puści wodę, przełożyć ją razem z płynem do czystych, wyparzonych słoików.
- Do każdego słoika wrzucić po listku laurowym i zielu angielskim.
- Słoiki zakręcić szczelnie i pasteryzować na mokro 15 minut. Wystudzić w pozycji do góry dnem.
Metody pasteryzacji przetworów