Cukinia marynowana po francusku – doskonały dodatek do zimowych obiadów
2023-08-02
łatwy
200 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Cukinia marynowana po francusku jest słodko-pikantna. Doskonała jako dodatek do mięs. Zimą będziecie zadowoleni, że ją zrobiliście. Wykorzystajcie moment, gdy cukinia jest łatwo dostępna i ma atrakcyjną cenę i przygotujcie tę marynatę.
Aby zyskać słodko-pikantny smak cukinii po francusku, trzeba zaopatrzyć się w musztardę francuską – to ona wydobywa z cukinii naturalną słodycz, która zostaje podkręcona musztardową gorczycą. Z tego przepisu powinny wyjść 4 półlitrowe słoje.
Zobacz też: Dlaczego cukinia bywa gorzka?
Pod materiałem wideo znajdziecie galerię ze sprawdzonymi przepisami na dania z cukinii
SKŁADNIKI
- 2 średnie cukinie
- czosnek
- baldachy kopru z nasionami i łodygą
- pół łyżki soli
- zalewa:
- 1 l wody
- pół litra octu 10-procentowego – sprawdzi się tutaj ocet estragonowy
- 2 szklanki cukru
- 4 czubate łyżki musztardy francuskiej
- 1 czubata łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować wyparzone słoiki i wieczka.
- Cukinie bez obierania pokroić w grube plastry albo ćwiartki. Zasypać solą i zostawić na 2–3 godziny.
- Po upływie odpowiedniego czasu osączyć cukinie z soku, który się wytrącił pod wpływem soli.
- Przygotować zalewę: zagotować wodę z octem, dodać cukier i sól. Wystudzić. Gdy będzie chłodna, dodać obie musztardy.
- W słoikach układać osączoną cukinię. Do każdego słoika włożyć ponadto 2 ząbki pociętego czosnku i baldachim wraz z łodygą kopru włoskiego.
- Zalać całość wystudzoną i przemieszaną zalewą octowo-musztardową.
- Pasteryzować 15 minut od chwili wrzenia wody, do której wstawione są słoiki (warto pod słoiki dać ścierkę, aby słoiki nie popękały, podskakując na rozgrzanym dnie gara).
- Po kwadransie wyjąć słoiki z gotującej wody, dokręcić i odwrócić do góry dnem. Pozwolić wystygnąć słoikom w cieple (przykryć je kocem lub grubym ręcznikiem).
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?