Cukinia marynowana po francusku – doskonały dodatek do zimowych obiadów

Cukinia marynowana po francusku
Autor: Shutterstock Cukinia marynowana po francusku jest miękka, a w smaku słodko-pikantna
łatwy
200 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Cukinia marynowana po francusku jest słodko-pikantna. Doskonała jako dodatek do mięs. Zimą będziecie zadowoleni, że ją zrobiliście. Wykorzystajcie moment, gdy cukinia jest łatwo dostępna i ma atrakcyjną cenę i przygotujcie tę marynatę.

Aby zyskać słodko-pikantny smak cukinii po francusku, trzeba zaopatrzyć się w musztardę francuską – to ona wydobywa z cukinii naturalną słodycz, która zostaje podkręcona musztardową gorczycą. Z tego przepisu powinny wyjść 4 półlitrowe słoje.

Zobacz też: Dlaczego cukinia bywa gorzka?

Pod materiałem wideo znajdziecie galerię ze sprawdzonymi przepisami na dania z cukinii

SKŁADNIKI

  • 2 średnie cukinie
  • czosnek
  • baldachy kopru z nasionami i łodygą
  • pół łyżki soli
  • zalewa:
  • 1 l wody
  • pół litra octu 10-procentowego – sprawdzi się tutaj ocet estragonowy
  • 2 szklanki cukru
  • 4 czubate łyżki musztardy francuskiej
  • 1 czubata łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować wyparzone słoiki i wieczka.
  • Cukinie bez obierania pokroić w grube plastry albo ćwiartki. Zasypać solą i zostawić na 2–3 godziny.
  • Po upływie odpowiedniego czasu osączyć cukinie z soku, który się wytrącił pod wpływem soli.
  • Przygotować zalewę: zagotować wodę z octem, dodać cukier i sól. Wystudzić. Gdy będzie chłodna, dodać obie musztardy.
  • W słoikach układać osączoną cukinię. Do każdego słoika włożyć ponadto 2 ząbki pociętego czosnku i baldachim wraz z łodygą kopru włoskiego.
  • Zalać całość wystudzoną i przemieszaną zalewą octowo-musztardową.
  • Pasteryzować 15 minut od chwili wrzenia wody, do której wstawione są słoiki (warto pod słoiki dać ścierkę, aby słoiki nie popękały, podskakując na rozgrzanym dnie gara).
  • Po kwadransie wyjąć słoiki z gotującej wody, dokręcić i odwrócić do góry dnem. Pozwolić wystygnąć słoikom w cieple (przykryć je kocem lub grubym ręcznikiem).
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej