Chutney z papryką: przepis na ostry czatnej paprykowy
2021-03-29
średni
60 min
4
Chutney - w wersji spolszczonej czatnej - to gęsty sos używany zazwyczaj w kuchni indyjskiej. Jak się jednak okazuje, znany był już w XVII w. w Polsce pod nazwą gąszcz. Pyszną bazą chutneyów jest papryka. Podajemy przepis na aromatyczny czatnej paprykowy - idealny do mięs.
Polecamy też:
Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami
Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte czerwone papryki oraz chili piecz w rozgrzanym piekarniku lub na patelni do grillowania do momentu, aż na warzywach pojawią się pęcherze. Co kilka minut pieczone/grillowane warzywa przewracaj na drugą stronę. Całość po upieczeniu przełóż do miski i przykryj folią aluminiową bądź pokrywką.
- Kiedy warzywa wystygną, obierz je ze skórki, usuń szypułki i wyjmij pestki. Obrane papryki zmiksuj blenderem.
- W rondelku podsmaż na oliwie na małym ogniu przez kilkanaście minut pokrojoną cebulę, rozmaryn, listki laurowe, cynamon, sól i pieprz.
- Po ok. 20 minutach dodaj papryki, cukier i ocet winny. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Na koniec wyjmij z sosu listki laurowe i laskę cynamonu.
- Tak przygotowany chutney można zjeść od razu lub przełożyć do wyparzonych słoików i zostawić na zimowe wieczory.