Chutney z czerwonych porzeczek - jak zrobić?
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Chutney to indyjski sos, który stanowi doskonałe uzupełnienie dań mięsnych. Sprawdź, jak go przygotować i nadaj nowe oblicze swoim ulubionym potrawom. Podajemy sprawdzony przepis.
Chutney z żurawiną
Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami
Chutney z rabarbaru
Chutney z papryką
Chutney z jabłek
Chutney z pomidorów i moreli
Chutney wiśniowy
Chutney śliwkowy
Chutney jagodowy do mięs
SKŁADNIKI
- 1 kg czerwonych porzeczek
- 12 łyżek cukru
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego
- łyżeczka rozgniecionych w moździerzu ziarenek kolendry
- rozgniecione w moździerzu ziele angielskie
- 3 papryczki chili rozgniecione w moździerzu
- łyżka octu winnego
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Porzeczki (umyte i oczyszczone z szypułek) wkładamy do garnka.
- Dodajemy do owoców cukier, ocet i przyprawy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Przekładamy gorący chutney do wyparzonych słoiczków. Szczelnie je zamykamy i ustawiamy do góry dnem.