Chutney z czerwonych porzeczek - jak zrobić?

Chutney z czerwonych porzeczek - jak zrobić?
Autor: thinkstockphotos.com Pyszny sos do mięs.
łatwy
20 min
4

Chutney to indyjski sos, który stanowi doskonałe uzupełnienie dań mięsnych. Sprawdź, jak go przygotować i nadaj nowe oblicze swoim ulubionym potrawom. Podajemy sprawdzony przepis.

Chutney z żurawiną

Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami 

Chutney z rabarbaru

Chutney z papryką

Chutney z jabłek

Chutney z pomidorów i moreli

Chutney wiśniowy

Chutney śliwkowy

Chutney jagodowy do mięs

SKŁADNIKI

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 12 łyżek cukru
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego
  • łyżeczka rozgniecionych w moździerzu ziarenek kolendry
  • rozgniecione w moździerzu ziele angielskie
  • 3 papryczki chili rozgniecione w moździerzu
  • łyżka octu winnego
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Porzeczki (umyte i oczyszczone z szypułek) wkładamy do garnka.
  • Dodajemy do owoców cukier, ocet i przyprawy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Przekładamy gorący chutney do wyparzonych słoiczków. Szczelnie je zamykamy i ustawiamy do góry dnem.