Chutney śliwkowy - idealny do mięs [przepis]

2021-03-29
Chutney śliwkowy
Autor: thinkstockphotos.com Słodko-wytrawny chutney śliwkowy to idealny dodatek do mięs
łatwy
60 min
4

Chutney śliwkowy doskonale pasuje do pieczonego schabu i kaczki. Jego przyrządzenie jest naprawdę proste, a efekt przypadnie do gustu każdemu. Wypróbuj nasz przepis na chutney ze śliwek.

Chutney z żurawiną

Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami 

Chutney z rabarbaru

Chutney z papryką

Chutney z jabłek

Chutney z pomidorów i moreli

Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek

Chutney wiśniowy

Chutney jagodowy do mięs

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki gotujemy w 1/4 szklanki wody do momentu, aż staną się miękkie (nie powinny jednak popękać). Delikatnie odcedzamy, studzimy i dopiero potem usuwamy pestki.
  • Przekładamy je do większego garnka, dodajemy rodzynki, drobno pokrojone jabłko i cebulę; dolewamy ocet.
  • Posiekany imbir, chili, gorczycę i goździki wkładamy do woreczka z gazy i zanurzamy w garnku, wieszając go na jego brzegu, tak by w każdej chwili można było wyjąć przyprawy.
  • Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, dodajemy cukier, sól i dalej gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje.
  • Gorący sos przekładamy do słoików i od razu zakręcamy. Nie pasteryzujemy.