Bakłażany na zimę w oliwie: przyprawione octem, winem i miętą

Bakłażany na zimę w oliwie: przyprawione octem, winem i miętą
Autor: thinkstockphotos.com Bakłażany można marynować na wiele sposobów. Świetnie sprawdza się oliwa, tym bardziej że bakłażan absorbuje jej aromat
łatwy
20 min
4

Przetwory z bakłażanów nie są szczególnie popularne w Polsce - głównie przez to, że warzywa są dostępne cały rok. Jednak wtedy, gdy są tańsze, można przygotować wspaniałe marynaty. Sprawdź, jak zrobić bakłażany na zimę w oliwie, wcześniej doprawione białym winem i octem winnym.

SKŁADNIKI

  • 1 kg bakłażanów
  • szklanka białego wina
  • szklanka białego octu winnego
  • szklanka oliwy + trochę ew. do dolania
  • listki świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany obieramy i kroimy w kostkę.
  • Gotujemy ocet z winem, wrzucamy do tego na minutę bakłażany. Odcedzamy i zostawiamy na sicie, żeby obeschły.
  • Do wyparzonego słoika wkładamy bakłażany, przekładamy miętą, wlewamy oliwę. Zostawiamy na kilka godzin (np. na całą noc), by warzywo wchłonęło oliwę.
  • Po tym czasie dolewamy jeszcze trochę oliwy, by zakryła bakłażany. Zamykamy słoik i pasteryzujemy przez 20 minut.