Bakłażany na zimę w oliwie: przyprawione octem, winem i miętą
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Przetwory z bakłażanów nie są szczególnie popularne w Polsce - głównie przez to, że warzywa są dostępne cały rok. Jednak wtedy, gdy są tańsze, można przygotować wspaniałe marynaty. Sprawdź, jak zrobić bakłażany na zimę w oliwie, wcześniej doprawione białym winem i octem winnym.
SKŁADNIKI
- 1 kg bakłażanów
 - szklanka białego wina
 - szklanka białego octu winnego
 - szklanka oliwy + trochę ew. do dolania
 - listki świeżej mięty
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany obieramy i kroimy w kostkę.
 - Gotujemy ocet z winem, wrzucamy do tego na minutę bakłażany. Odcedzamy i zostawiamy na sicie, żeby obeschły.
 - Do wyparzonego słoika wkładamy bakłażany, przekładamy miętą, wlewamy oliwę. Zostawiamy na kilka godzin (np. na całą noc), by warzywo wchłonęło oliwę.
 - Po tym czasie dolewamy jeszcze trochę oliwy, by zakryła bakłażany. Zamykamy słoik i pasteryzujemy przez 20 minut.