Bakłażany na zimę w oliwie: przyprawione octem, winem i miętą
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przetwory z bakłażanów nie są szczególnie popularne w Polsce - głównie przez to, że warzywa są dostępne cały rok. Jednak wtedy, gdy są tańsze, można przygotować wspaniałe marynaty. Sprawdź, jak zrobić bakłażany na zimę w oliwie, wcześniej doprawione białym winem i octem winnym.
SKŁADNIKI
- 1 kg bakłażanów
- szklanka białego wina
- szklanka białego octu winnego
- szklanka oliwy + trochę ew. do dolania
- listki świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany obieramy i kroimy w kostkę.
- Gotujemy ocet z winem, wrzucamy do tego na minutę bakłażany. Odcedzamy i zostawiamy na sicie, żeby obeschły.
- Do wyparzonego słoika wkładamy bakłażany, przekładamy miętą, wlewamy oliwę. Zostawiamy na kilka godzin (np. na całą noc), by warzywo wchłonęło oliwę.
- Po tym czasie dolewamy jeszcze trochę oliwy, by zakryła bakłażany. Zamykamy słoik i pasteryzujemy przez 20 minut.