Aronia suszona: jak ususzyć aronię? [przepis]
2021-09-08
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Suszona aronia jest świetna na jesienne i zimowe herbatki. Podczas suszenia owoce tracą sporo witaminy C, ale to, co najważniejsze, czyli bioflawonoidy, w dużej mierze są zachowane. Jak ususzyć aronię? Podajemy przepis z instrukcją krok po kroku, jak samodzielnie przygotować suszoną aronię.
SKŁADNIKI
- 2 kg świeżych owoców aronii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce aronii wypłukać i dokładnie osuszyć.
- Wyłożyć na blachę warstwą najwyżej 1,5 cm grubości.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 70 st. C i zostawić uchylone drzwiczki.
- Gdy owoce aronii zaczną się marszczyć, zmniejszyć temperaturę do 50 st. C.
Beszamel: Aronia