Ziemniaki zapiekane z klopsikami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Ziemniaki zapiekane z klopsikami to pyszne danie z jednej blachy. Idealne dla tych, co nie chcą lub nie mogą smażyć. Za jednym zamachem otrzymujemy wiejskie ziemniaczki i doskonałe klopsiki. Teraz wystarczy tylko podać sos pomidorowy i obiad gotowy.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki tymianku suszonego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- oraz
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, pokroić na ósemki, wrzucić do osolonego wrzątku, doprowadzić ponownie do wrzenia, od tego momentu gotować 5 minut. Odcedzić.
- Ziemniaki ułożyć na dnie blachy do pieczenia posmarowanej 1 łyżką oleju. Pozostały olej wymieszać z tymiankiem i suszonymi paprykami. Polać tą mieszaniną ziemniaki i wymieszać.
- Mięso wymieszać z rozmąconym jajkiem, tartą bułką oraz przyprawami. Uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki układać na ziemniakach.
- Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 40 minut.
- Ziemniaki z klopsikami podawać z sosem czosnkowym lub sosem pomidorowym.